Συγκεκριμένα, περισσότερα από τα μισά κοπάδια προβάτων και κατσικιών έχουν αφανιστεί, ενώ περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οπωρώνων της περιοχής έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την έρευνα του Σεπτεμβρίου. Η τοπική παραγωγή τροφίμων στη Γάζα έχει καταστραφεί, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Rein Paulsen, διευθυντής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης και Ανθεκτικότητας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου πέρυσι, οι φάρμες κάλυπταν περίπου το 40% της Γάζας και παρήγαγαν αρκετά λαχανικά, αυγά, φρέσκο ​​γάλα, πουλερικά και ψάρια για να καλύψουν περίπου το ένα τρίτο της τοπικής ζήτησης, ενώ πολλές οικογένειες είχαν τις δικές τους ελιές ή οπωροφόρα δέντρα.

Οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα περιγράφουν ως «αποκαλυπτική» την κατάσταση σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, όπου περισσότερα από τα δύο τρίτα των κτιρίων έχουν καταστραφεί μέσα σε 13 μήνες πολέμου, ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λιμού, λέγοντας ότι προηγούμενες τέτοιες προβλέψεις είχαν αποδειχθεί εσφαλμένες και βασίστηκαν σε μερικά, μεροληπτικά δεδομένα. «Υπάρχει ένα ολοφάνερο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και των διαστρεβλωμένων δηλώσεων που έχουν δηλώσει ορισμένες ΜΚΟ για το Ισραήλ», ισχυρίστηκε ο Ντάνι Ντάνον, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, στην Jerusalem Post .