Εκδόθηκε την Πέμπτη (21/11) η απόφαση 1781/2024 της Επταμελούς Συνθέσεως του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με ψήφους 5-2 παραπέμπει στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων των επίμαχων άρθρων 4 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα το ΣτΕ με «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νομοθέτης, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος υποχρεούται να διακρίνει τους αποφοίτους των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών από τους αποφοίτους σχολών δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού, σε αντίθετη περίπτωση, η εξομοίωση των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, θα καθιστούσε τους τίτλους που χορηγούν οι σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ισοδύναμους με τους τίτλους που χορηγούν φορείς δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα παραβίαζε την οριζόμενη στην παρ. 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος κατοχύρωση της εκπαίδευσης ανώτερης βαθμίδας».

Στην ίδια γραμμή σκέψης, το Δικαστήριο τονίζει ότι «εφόσον οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είχαν χαρακτηριστεί με τον ν. 1158/1981 ως ανώτερες και ο νομοθέτης δεν μετέβαλε ούτε τον χαρακτηρισμό αυτόν ούτε τον σκοπό και τη φύση της παρεχόμενης ειδικής-καλλιτεχνικής εκπαίδευσης η εξομοίωση, με το προσβαλλόμενο π.δ., των προσόντων των πτυχιούχων των εν λόγω σχολών, οι οποίοι έχουν λάβει πτυχίο μετά την 10.06.2003 με τα προσόντα των πτυχιούχων δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κατάταξη των δυο αυτών διακριτών, κατά τα ανωτέρω, κατηγοριών στον ίδιο κλάδο και την ίδια ειδικότητα για την πρόσληψη ή τον διορισμό τους σε φορείς του δημοσίου τομέα, αντίκειται στη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε περαιτέρω με την αυτή πλειοψηφία (5-2) ότι το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα αντίκειται στην αρχή της ισότητας με την ακόλουθη σκέψη: «Η κατάταξη των επίμαχων καλλιτεχνικών σχολών στον ίδιο κλάδο και στην ίδια ειδικότητα με τους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως προκειμένου να διοριστούν σε φορείς του δημοσίου τομέα, αντίκειται και στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, δεδομένου ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ως άνω σχολών, από τα οποία δεν εξαιρείται το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσιες θέσεις, ως επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων επαγγελματικών σχολών ανώτερης βαθμίδας κατοχυρώνονται ρητώς με την ειδική διάταξη του άρθρου 16 παρ. 7 του Συντάγματος (πρβλ. ΣτΕ 678/2005 Ολομ.).»

Πάνος Λαζαράτος: «Ιστορικής σημασίας καταλυτική αιτιολογία που προδικάζει σε ύψιστο βαθμό και την απόφαση της ολομέλειας»

«Πρόκειται για μια εξαιρετικα θεμελιωμένη και διαυγή απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικό το πδ με την εντυπωσιακή πλειοψηφία 5-2 . Με ιστορικής σημασίας ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ αιτιολογία που ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ σε ύψιστο βαθμό και την απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ. Μεγαλύτερη δικαστική ΔΙΚΑΙΩΣΗ για τους ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ δεν θα μπορούσε να υπάρξει», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος Πάνος Λαζαράτος, που πήρε επάνω του το νομικό αγώνα των καλλιτεχνών.