«Και έρχομαι σε αυτό που λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση: Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος – και σε όλη την Ευρώπη δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν οι συντελεστές και να μειωθούν και τα υπερπλεονάσματα, γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε λόγω των γενικών συνθηκών – γιατί δεν το κάνουμε; Εάν θέλουμε να το κάνουμε, μπορούμε να αναδιανείμουμε αυτά τα πρόσθετα έσοδα σε κοινωνικές ομάδες και σε ανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη, και στο κοινωνικό κράτος.Μέσα σε αυτό θα ήταν και η μείωση του ΦΠΑ. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό κενό στην ελληνική οικονομία. Ένα είναι αυτό το δεδομένο», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή έχει και πρέπει να πάρει υπόψη την αγοραστική δύναμη. Ο ΟΟΣΑ δεν λέει μόνο για την ανάπτυξη, λέει και για τις αποταμιεύσεις. Είμαστε δύο χώρες σε όλη την Ευρώπη, η Ρουμανία και η Ελλάδα, όπου οι αποταμιεύσεις μειώνονται. Γιατί μειώνονται οι αποταμιεύσεις; Γιατί δεν φτάνει το μηνιαίο εισόδημα να καλύψει τα μηνιαία έξοδα. Έχουμε φτάσει όμως και σε έναν αριθμό – 80% σχεδόν – που δεν μπορούν, οι αποταμιεύσεις τους να είναι τόσο μικρές που δεν μπορούν να καλύψουν τα μηνιαία έσοδα. Συνεπώς, ό,τι και να κοπεί από ΦΠΑ, θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία, για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι δεν πληρώνεται. Είναι όλα τόσο ακριβά που κάτι δεν πληρώνεται. Κόβοντας από κάπου απλώς οι πολίτες θα καταφέρουν να πληρώσουν κάτι άλλο. Άρα το κοστολόγιο δεν είναι επί της παρούσης εφικτό να καλυφθεί εις ολόκληρο, που σημαίνει ότι απλώς θα βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τα έξοδά τους. Δεν θα πάνε σε αποταμιεύσεις, ώστε να μην εισρεύσουν χρήματα στο Δημόσιο».
Για να καταλήξει: «Για πράγματα τα οποία είναι λογικά και μιλάνε για το συμφέρον των πολιτών, δεν νομίζω ότι κανένας χώρος – κεντροαριστερός, αριστερός, κεντρώος – που έχει και ξέρει μαθηματικά και δημοσιονομική πολιτική, δεν θα πει τα ίδια πράγματα. Ας τα κάνει η Νέα Δημοκρατία καλύτερα για να πάρει το ΠΑΣΟΚ μαζί της, αλλά…»