«Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα πολύ γνωστή παντού για την φιλοξενία της. Είναι αδιανόητο πως φτάνει ένα μονομελές δικαστήριο να εφαρμόζει νόμο του 1991 πρώτη φορά σε ζητήματα προσφύγων και ασύλου ενώ το προόριζαν για τον αποκλεισμό των Αλβανών μεταναστών. Ποτέ δεν είχε μπει σε εφαρμογή για πρόσφυγα» ενημερώνει αρχικά στην ανακοίνωση της η δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέγκελ.
«Ισχυρίστηκαν ότι φιλοξενούσα παράνομα πρόσφυγα όταν η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 είχε παγώσει την διαδικασία ασύλου και φαίνονταν έτσι ο πρόσφυγας που φιλοξενούσα στο σπίτι μου ως κάποιος που ήταν εκτός διαδικασίας!
Είναι αδιανόητο να τιμωρείται πολίτης διότι βοηθά άλλον άνθρωπο σε ανάγκη. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θέλει να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και να φιμώσει δημοσιογράφους και δικηγόρους. Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης θύμωσε πολύ για την ερώτηση που του απηύθυνα στο Μέγαρο Μαξίμου για τα pushbacks» εκτιμάει την αιτία της αυταρχικότητας εναντίον της.
«Διαβάζω κόσμο που γράφει ότι στη πράξη καταδικάστηκα όχι για τη παράνομη η μη φιλοξενία ενός πρόσφυγα αλλά γιατί χάλασα την ψεύτικη εικόνα του Μητσοτάκη διεθνώς όταν τον ρώτησα πότε θα σταματήσει να λέει ψέματα και έτσι μου ασκήθηκε καταχρηστικά “δικαιοσύνη εκδίκησης”. Όμως το ναυάγιο της Πύλου με τους 600 πρόσφυγες να πνίγονται έδειξε πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα αυτό. Άσκησα έφεση και είμαι βέβαιη ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει» καταλήγει η δημοσιογράφος στην ανακοίνωσή της.
Την ανακοίνωση της δημοσιογράφου κοινοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια Στο Ρατσισμό και Τη Φασιστική Απειλή), πληροφορώντας ότι «η παραπάνω δήλωση της δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ δόθηκε στην ΚΕΕΡΦΑ μετα την ανάρρωση της από σοβαρή ασθένεια που την εμπόδισε να είναι παρούσα στην εκδίκαση της υπόθεσης της».
«Η καταδίκη της σε οκτώ μήνες με αναστολή υπογραμμίζει ότι οι μηχανισμοί ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες δουλεύουν χέρι-χέρι με τους μηχανισμούς συγκάλυψης των εγκλημάτων της κυβέρνησης, των pushbacks στις θάλασσες όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές» σχολιάζει η οργάνωση και προσθέτει ότι «ο εισαγγελέας στην πρόταση του άλλωστε φρόντισε να κάνει την σύνδεση με την παρατήρηση ότι “το αδίκημα αφορά και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας!”».
«Αλήθεια, ποιο κράτος ενοχλήθηκε από την ανθρώπινη αντιμετώπιση της φιλοξενίας ενός πρόσφυγα σε ανάγκη κάτι που θα ήταν αυτονόητη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους αιτούντες ασύλου;» διερωτάται η ΚΕΕΡΦΑ και απαντάει πως «προφανώς την εκδικήθηκαν για την στάση απέναντι στον Μητσοτάκη»
«Είναι σκάνδαλο η επιχείρηση φίμωσης της δημοσιογράφου Ιγκεμποργκ Μπέγκελ η οποία μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου ανέδειξε με ευθεία ερώτηση της το ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Ολλανδού ομόλογου του Μαρκ Ρούτε στην συγκάλυψη των εγκλημάτων της FRONTEX και του Λιμενικού στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις στο σωρό» καταγγέλλει και συμπληρώνει ότι «η ενέργεια της αυτή, σπανιότατη για δημοσιογράφο, ήταν μια αναγκαία συμβολή στον αγώνα για να σταματήσουν να χάνονται ζωές στην Μεσόγειο στο βωμό της ρατσιστικής πολιτικής της αποτροπής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ με πρωταγωνίστρια την κυβέρνηση της ΝΔ».
«Ο πνιγμός των 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία, οι δολοφόνοι τώρα είναι η ώρα να πάνε στο Ναυτοδικείο και να πάνε φυλακή. Καλούμε τα κόμματα της αριστεράς, τα συνδικάτα , τους φοιτητικούς συλλόγους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, να στηρίξουν την καμπάνια για δικαιοσύνη στα θύματα του ναυαγίου της Πύλου, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε συνθήκες όπου η γενοκτονία στη Παλαιστίνη και το άπλωμα του πολέμου στη Μ.Ανατολή δημιουργούν εκατομμύρια νέους πρόσφυγες. Να διεκδικήσουμε άσυλο και σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» καταλήγει στην ανάρτηση της η ΚΕΕΡΦΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ίνγκερμποργκ Μπέγκελ καταδικάστηκε την Τετάρτη, 4/12, σε οκτώ μήνες φυλακή με τριετή αναστολή, επειδή τον Ιούνιο του 2021 η Ολλανδή δημοσιογράφος είχε φιλοξενήσει για λίγες μέρες στο σπίτι της πρόσφυγα, αιτούντα άσυλο, καθεστώς το οποίο του παραχωρήθηκε αργότερα.