Για τις δυο απολύσεις έχουν εκδώσει καταδικαστικές ανακοινώσεις το συνδικαλιστικό σχήμα “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ”, η “Κατάληψη της ΕΣΗΕΑ”, η “Δημοσιογραφική Συνεργασία” του ΚΚΕ και η Κλαδική ΜΜΕ της Ροσινάντε.
ΕΣΗΕΑ: Θεωρούμε εκδικητική την απόλυσή του
Με ψήφισμά της η ΕΣΗΕΑ στήριξε τον δημοσιογράφο, θεωρώντας εκδικητική την απόλυσή του.
«Το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Απόλλωνα Λιακόπουλο, επί σειρά ετών μέλος του, ο οποίος απολύθηκε με προσχηματικές αιτιάσεις από την εφημερίδα DOCUMENTO στην οποία εργάστηκε για οκτώ χρόνια με επαγγελματική συνέπεια. Θεωρούμε εκδικητική την απόλυσή του καθώς έχουμε γνώση της αντιπαράθεσης στην οποία είχε έρθει με τον εργοδότη κατά τη διάρκεια των θητειών του», αναφέρει το ψήφισμα.
Προσθέτει δε ότι «ο Απόλλωνας Λιακόπουλος εκπροσώπησε για πάνω από επτά χρόνια τους συναδέλφους του στην εφημερίδα και ενίσχυσε το θεσμό του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με τη δυναμική και διεκδικητική του στάση αλλά και την αδιάλειπτη συμμετοχή του».
«Περιφρουρούμε τη συνδικαλιστική δράση και εκπροσώπηση ως το μόνο δρόμο που έχουν οι εργαζόμενοι να προστατεύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα», τονίζει.
Και καταλήγει: «Καταδικάζουμε επίσης την απόλυση συναδέλφου από την ιστοσελίδα «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» η οποία τον υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εργαζομένων που συγκάλεσε η ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη του πρώην εκπροσώπου».
Η απάντηση της Documento Media
Την Τρίτη [σσ. 3/12], η Documento Media, προχώρησε στη διακοπή της συνεργασίας της, με τον κύριο Απόλλωνα Λιακόπουλο. Η απόφαση αυτή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως εκδικητική πράξη, επειδή ο κύριος Λιακόπουλος υπήρξε πριν ένα χρόνο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων. Το τραγικό είναι ότι κάποια συνδικαλιστικά όργανα βιάστηκαν να υιοθετήσουν αυτή τη ρητορική, παρότι η γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Documento, δύο φορές, σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις, με απόφασή της δεν συντάχθηκε με αυτές τις αιτιάσεις. Ευελπιστούμε ότι οι βιαστικές αυτές αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων που παραγνωρίζουν το τι λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Documento και το documentonews.gr, ήταν αποτέλεσμα εξαπάτησης (μήπως διαστρέβλωσης;) από κάποιους και όχι σκοπιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, αφού η δημοσιότητα που δόθηκε, θίγει την εικόνα της Documento Media και το κύρος των Μέσων της, θεωρούμε απαραίτητο να απαντήσουμε εκθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα.
Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν ενέργειές του που χτύπησαν το σύστημα ψηφιακής ασφάλειας και εξέθεσαν την εταιρεία σε κατηγορίες για πειρατεία, ενώ ταυτοχρόνως απέδειξαν ότι ο εργαζόμενος που προφασιζόταν υπερεργασία, σπαταλούσε σχεδόν τον μισό χρόνο του οκταώρου του στην επιχείρηση για να κατεβάζει ταινίες και να παίζει games.
To Documento, δέχθηκε στο παρελθόν τρεις κυβερνοεπιθέσεις. Στην πρώτη (αμέσως μετά την καραντίνα) κλείδωσαν αρχεία της εφημερίδας και απαιτούσαν ένα μεγάλο ποσό για να τα ελευθερώσουν. Στις άλλες δύο, οι οποίες ακολούθησαν μετά τις αποκαλύψεις για τον Τούρκο καταζητούμενο Αγιαβέφε και την ελληνοποίησή του από την κυβέρνηση, το site τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες και σώθηκε την τελευταία στιγμή από την καταστροφή. Μετά από τις επιθέσεις, η Documento Media αναγκάστηκε να προσλάβει εταιρεία κυβερνοασφάλειας η οποία κατά καιρούς πραγματοποιεί ελέγχους ασφαλείας.
Σε έναν τέτοιον έλεγχο που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, εντοπίστηκε πιθανό πρόβλημα σε τρεις εταιρικές μονάδες κομπιούτερ. Αμέσως οι μονάδες αποσπάστηκαν από το σύστημα και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο. Σε μία από αυτές, την οποία χρησιμοποιούσε κατ αποκλειστικότητα, με χρήση προσωπικού κωδικού πρόσβασης, ο Απόλλωνας Λιακόπουλος, εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό. Το συγκεκριμένο λογισμικό είχε την ονομασία “Mia Khalifa”, δηλαδή το όνομα μιας πολύ γνωστής Αμερικολιβανέζας πορνοστάρ. Ο χρήστης του υπολογιστή είχε εγκαταστήσει με τις κινήσεις του το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.
Από τη συνέχεια του εργαστηριακού ελέγχου, αποδείχθηκε, ότι στον συγκεκριμένο υπολογιστή, επί πολλές ώρες κάθε μέρα, κατέβαιναν παράνομες ταινίες, (πειρατεία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κακουργηματική δίωξη) μέσω του torren . Δηλαδή η IP της Documento Media, εμφανιζόταν να κατεβάζει συστηματικά παράνομες ταινίες. Ως εκ τούτου η εταιρεία μας, φαίνεται να παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και να είναι έκθετη σε πιθανές κατηγορίες για πειρατεία, αφού φαίνεται ότι η πρακτική αυτή δεν προέρχεται από έναν ιδιώτη, αλλά από εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η Documento Media, κινδυνεύει από αστικές αξιώσεις και ενδεχομένως και ποινικές γιατί ο υπάλληλός της κάνει παράνομες πράξεις.
Ο όγκος των ταινιών και των games που φαίνεται να κατέβαιναν στον συγκεκριμένο υπολογιστή, δημιουργεί εργαστηριακά την πεποίθηση ότι ο χρήστης του ήταν έως και το 50% του οκταώρου εργασίας σε ενασχόληση με κατέβασμα και θέαση ταινιών και παιχνιδιών online.
Μετά από αυτά αλλά και άλλα ευρήματα που δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν, αλλά αποτελούν μέρος επίσημης έκθεσης, η Documento Media προχώρησε στην διακοπή της συνεργασίας με τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Ο Απόλλωνας Λιακόπουλος, κατηγόρησε την Documento Media ότι δήθεν κατάσχεσε τον υπολογιστή, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι ανυπόστατο, αφού η εταιρεία δεν μπορεί να κατασχέσει τον δικό της υπολογιστή, όπως επίσης δεν μπορεί και να αφήσει ένα επιμολυσμένο υπολογιστή στο σύστημα.
Επιθυμία της εταιρείας ήταν να μην προχωρήσει σε δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων που δεν είναι τόσο τιμητικά για έναν εργαζόμενο , και απλώς να λύσει τη συνεργασία της μαζί του. Η προσπάθεια όμως να εμφανιστεί η απόλυση ως εκδικητική πράξη επειδή στο παρελθόν διετέλεσε συνδικαλιστής, μας αναγκάζει να δημοσιοποιήσουμε την αλήθεια. Η Documento Media είναι επίσης αναγκασμένη να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα τα οποία θα την θωρακίσουν και θα πιστοποιήσουν ότι δεν είναι υπεύθυνη πειρατείας ή καταστρατήγησης πνευματικών δικαιωμάτων.
Λιακόπουλος: «Περί της απόλυσής μου και της επιχείρησης ηθικής και επαγγελματικής μου εξόντωσης»
Ο δημοσιογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων για το περιστατικό στη σελίδα του στο Facebook:
«Στις 3 Δεκέμβρη απολύθηκα από το τμήμα της διόρθωσης της εφημερίδας Documento με ιδιοκτήτη και εκδότη τον Κώστα Βαξεβάνη. Η απόλυση μου ανακοινώθηκε από τη λογίστρια καθώς ο ίδιος απουσίαζε – πάγια τακτική του στις απολύσεις. Εργαζόμουν στην εφημερίδα οκτώ χρόνια, ξεκινώντας από το πρώτο φύλλο τον Νοέμβριο του 2016. Η θέση μου μάλιστα ήταν αυτή του προϊσταμένου του τμήματος από την πρώτη μέρα έως και τον φετινό Ιούνιο (7,5 χρόνια), όταν και παραιτήθηκα από τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης αντιδρώντας στην εντατικοποίηση της εργασίας του τμήματος και στη διακριτική και τιμωρητική αντιμετώπιση προς εμένα προσωπικά. Αυτός ο ρόλος συνεπαγόταν αυξημένες αρμοδιότητες αλλά απολύτως κανένα οικονομικό αντίκρισμα. Παράλληλα, διατέλεσα εκλεγμένος εκπρόσωπος των συντακτών του Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον Ιούνιο 2017 έως και τη λήξη της τρίτης συναπτής θητείας μου, τον φετινό Φλεβάρη, δηλαδή περίπου 6,5 χρόνια.
»Η απόλυσή μου δεν συνοδεύτηκε από καμία εξήγηση. Μπαίνοντας στο γραφείο μου ανακάλυψα ότι έλειπε ο υπολογιστής στον οποίο εργαζόμουν τα οκτώ αυτά χρόνια, γεγονός που δεν μου επέτρεπε να εξασφαλίσω ότι είχα αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς μου ούτε να πάρω τα προσωπικά μου αρχεία, μεταξύ των οποίων οτιδήποτε συνδεόταν με τη συνδικαλιστική μου δράση (αποφάσεις συνελεύσεων, επιστολές στον εκδότη και στο σωματείο, συστατικές επιστολές κ.λπ.). Η λογίστρια επικαλέστηκε κάποιον ιό στον υπολογιστή μου και σε δύο ή τρεις ακόμη, ο οποίος στάθηκε αιτία για την απομάκρυνσή του. Μου φάνηκε πολύ περίεργο, καθώς μέχρι και το προηγούμενο βράδυ που εργαζόμουν σε αυτόν δεν είχα παρατηρήσει τίποτα ύποπτο στη λειτουργία του και θεώρησα ότι ακόμη κι αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, θα λυνόταν εύκολα μέσω της εξ αποστάσεως τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας. Το γεγονός ότι στον υπολογιστή μου «βρέθηκε ιός» το βράδυ που προηγήθηκε της απόλυσής μου μου φάνηκε εντελώς απίθανο για να αποτελεί σύμπτωση και σκέφτηκα ό,τι και οι υπόλοιποι: ότι τα προσωπικά μου δεδομένα γίνονταν αντικείμενο κακόβουλης επεξεργασίας από την εργοδοσία.
»Ακολούθως, συναδέλφισσα από το Κουτί της Πανδώρας, του ίδιου ιδιοκτήτη, εξίσου σοκαρισμένη τόσο από την απόλυση όσο και από την αίσθηση ότι τα δεδομένα όλων μπορούν ανά πάσα στιγμή να υπεξαιρεθούν, τηλεφώνησε στον τεχνικό της εταιρείας για να τον ρωτήσει αν γνώριζε για την ύπαρξη ιού στο δίκτυο της εταιρείας. Ο τεχνικός απάντησε αρνητικά, διαβεβαιώνοντάς τη μάλιστα ότι εάν υπήρχε, ο ίδιος θα το γνώριζε, και έκλεισαν το τηλέφωνο σε φιλικό τόνο»