Μήπως χρειαζόμαστε τους «λογοκριτές» μας; 

Ο Ελον Μασκ προωθεί ανοιχτά την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Ο Ζούκεμπεργκ καταργεί τους «fact checkers» στο αμερικανικό facebook για να κάνει το χατίρι του Τραμπ που απαιτεί περισσότερη «ελευθερία λόγου». Και οι Έλληνες ελεγκτές του facebook (Ελληνικά Hoaxes) διαμαρτύρονται που βαδίζουμε στον δρόμο της μετα-αλήθειας και δίνουν συνέντευξη στις Πίσω Σελίδες για τα νέα δεδομένα. Εν τω μεταξύ στο Δεύτερο Πρόγραμμα μια ραδιοφωνική παραγωγός λογοκρίνει ακόμα και το «Σαν Σήμερα» αναφέροντας στοιχεία για το τέρας του Λοχ Νες αλλά «ξεχνώντας» να πει ότι πριν 34 χρόνια δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας. Και όλα μπερδεύονται γλυκά. Στην εποχή της πληροφορίας που οδήγησε στους πιο στρεβλά ενημερωμένους πολίτες…      

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Ο Δημήτρης Αλικάκος, διευθυντής Ελληνικών HOAXES: «ΤΩΡΑ Ο ΖΟΥΚΕΜΠΕΡΓΚ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΤΕΣ»

Ο Δημήτρης Αλικάκος, διευθυντής ΕΛληνικών HOAXES, σχολιάζει την ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την πρόθεσή του να καταργήσει το fact checking στο Facebook, με το πρόσχημα της λογοκρισίας και μιλά για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία σημειώνοντας ότι οι fact checkers δεν έχουν τη δυνατότητα να λογοκρίνουν και οι αποφάσεις αυτές παίρνονται από την ΜΕΤΑ. Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι κανένας ελεγκτής γεγονότων δεν μπορεί τεχνικά να κατεβάσει ανάρτηση ή προφίλ και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση μέχρι σήμερα καθώς ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.

Όπως επισημαίνει, σε αυτό η Ε.Ε. αναμένεται να αντιδράσει καθώς έχει δικούς της κανόνες για τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες ελέγχου, μία Γαλλική και μία Ελληνική με περίπου 15 εργαζόμενους συνολικά.

Επίσης αναφέρεται στον τρόπο που ελέγχονται οι αναρτήσεις τονίζοντας ότι τσεκάρεται ένα γεγονός και όχι μια άποψη, υπογραμμίζοντας ότι οι ελεγκτές , με βάση τα πρωτόκολλα, πρέπει να απέχουν από πολιτική ή κομματική δραστηριότητα. Παράλληλα μιλά για τα κριτήρια που επιλέγονται οι αναρτήσεις που θα ελεγχθούν, με κύριο την απήχηση της ψευδούς ανάρτησης ενώ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες και κάμερες για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μια είδηση. Αν διαπιστωθεί ότι η πληροφορία είναι ψευδής, ο ελεγκτής είναι υποχρεωμένος να γράψει ένα άρθρο με όλα τα στοιχεία και στην συνέχεια σε οποιαδήποτε κοινοποίηση της ανάρτησης συνοδεύεται με το άρθρο διάψευσης.

Κλείνοντας τονίζει ότι η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την εποχή της «μετα»-αλήθειας και ένα γεγονός θα είναι σχετικό και καθένας θα έχει την δική του άποψη για ένα fact, κάτι που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση που κανένας δεν θα πιστεύει κανέναν.

www.pisoselides.gr