Στα περίπου 5 με 6 δισ. από τις ετήσιες απώλειες της «μαύρης» – αδήλωτης εργασίας, θα πρέπει να προστεθούν σημαντικές απώλειες για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων και την έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις σε απόγνωση και λουκέτο και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων. 
 
Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται πως είχαν «διαρροή» εσόδων που μπορεί και να ξεπέρασε τα  40 δισ. ευρώ.
 
Οι απώλειες που «μετράει» η κοινωνική ασφάλιση συνολικά προέρχονται από την ουσιαστική εξαφάνιση των αποθεματικών τους, ελέω PSI, από την δραματική αύξηση της ανεργίας, από τις συνεχόμενες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από την εισφοροδιαφυγή και από την «μαύρη» εργασία. 
 
Δεν είναι τυχαίο, που κάθε μήνα για την πληρωμή των συντάξεων τα ταμεία αναγκάζονται να «φάνε» από τα έτοιμα, δηλαδή την κρατική χρηματοδότησης, ενώ λύση βρίσκουν και στο δανεισμό. 
 
Στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2012, το ΙΚΑ έκανε χρήση του 74,7% του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή 2,7 από 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, για να μπορέσει να δώσει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα χρειάστηκε να δανειστεί και πάλι, ποσό 240.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά που έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, όπου στο επτάμηνο έγινε χρήση του 79,4% της κρατικής επιχορήγησης, που μεταφράζεται σε 2,9 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ συνολικά. Στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 64,4%.
 
Περισσότερα: