Σε θετικά αποτελέσματα κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, με τον Υπουργό Οικονομικό των ΗΠΑ, Σκοτ Μπένσεντ να κάνει λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» και το Πεκίνο να μιλάει για «καλά νέα για τον κόσμο». Σήμερα, Δευτέρα, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, με κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών. Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «εμπορική συμφωνία» με την Κίνα, ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν τέτοια αναφορά.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρόοδο των συνομιλιών και ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις λεπτομέρειες τη Δευτέρα.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, χαρακτήρισε την κατάληξη των συναντήσεων της Γενεύης ως «μια συμφωνία που κλείσαμε με τους Κινέζους εταίρους μας», η οποία θα συμβάλει στη μείωση του παγκόσμιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε αγαθά ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό ήταν, όπως τόνισε ο υπουργός, ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως νομίζαμε»

Σε ανάρτησή του μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε «εμπορική συμφωνία με την Κίνα», αναφέροντας τις δηλώσεις των αντιπροσώπων του στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές». Δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ο Χε τόνισε επίσης ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο, ωστόσο «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της». Παράλληλα, επαίνεσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για τον επαγγελματισμό της, σημειώνοντας ότι η διήμερη συνάντηση στην Ελβετία αποτέλεσε ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως μοχλό πίεσης στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο επίπεδο του 80%.