Συγκέντρωση δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλοντας πως η ένωση δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση για τους δολοφονημένους δημοσιογράφους και την αντικειμενική μετάδοση των ειδήσεων για τη γενοκτονία στη Γάζα.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του BDS Greece και της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, που παράλληλα απευθύνουν έκκληση για υπεράσπιση των δημοσιογράφων στη Γάζα, η οποία έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής απο 52 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον Τύπου με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Εργαζομένων του Τύπου για την Παλαιστίνη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, εκ μέρους του BDS, κάλεσε σε μποϊκοτάζ καλλιτεχνικών, αθλητικών, ακαδημαϊκών και αλλων δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με κρατικούς θεσμούς του Ισραήλ και με όσους συνεργάζονται στην γενοκτονία. «Ζητάμε από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς να αποσύρουν τις επενδύσεις από το Ισραήλ και τις εταιρείες που το υποστηρίζουν. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση που επέδειξε κατάπτυστη στάση, αρνούμενη να υπερψηφίσει τη διακοπή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, διακόπτοντας εδώ και τώρα κάθε συνεργασία με το γενοκτονικό κράτος, και πρώτα από όλα τις στρατιωτικές συμφωνίες, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ισραήλ και καθολικό εμπάργκο όπλων» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο Αχμάντ Χασάν, γραμματέας της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα, τόνισε πως «το σιωνιστικό κράτος έχει δολοφονήσει πάνω από 60.000, ανάμεσα στους οποίους 14.000 παιδιά, γυναίκες, άμαχοι και πάνω από 200 δημοσιογράφοι», με στόχο «να μη μεταφέρεται η αλήθεια για τη γενοκτονία στη Γάζα». «Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που δολοφονούνται καθημερινά, πιέζοντας τα ΜΜΕ να λένε την αλήθεια και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο, για να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για όσα συμβαίνουν στη Γάζα». Επιπλέον, κάλεσε σε μέτρα για τον σχολιαστή του ΣΚΑΙ Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος χαρακτήρισε «πατσαβούρα» παλαιστινιακή σημαία, ξεκαθαρίζοντας προς την ΕΣΗΕΑ πως δεν αφήσουν να πέσει κάτω καμία ανάλογη προσβολή να πέσει κάτω.

Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Δικτύου για την Παλαιστίνη τόνισε πως «οι δημοσιογράφοι της Γάζας πληρώνουν με το αίμα τους τη μετάδοση της αλήθειας μιας δίχως όριας θηριωδίας, όπως στόχος γίνονται οι άνθρωποι της τέχνης στη Γάζα που πεθαίνουν μαζί με τον λαό τους». «Η τέχνη έχει μακρά παράδοση δραστικής συμμετοχής στα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες, αφουγκράζεται τον κοινωνικό παλμό και έχει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στο DNA της» προσέθεσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νίκες του Δικτύου, όπως την ακύρωση της συναυλίας του Νικολόπουλου και των συνεργαζόμενων μαζί του καλλιτεχνών στο Ισραήλ, την απόσυρση της Κατερίνας Τσιρίδου από συναυλία στο Ισραήλ, αλλά και τον αποκλεισμό της Γλυκερίας από τη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Γιάννης Σηφακάκης, σντονιστής της Συμμαχίας «Σταματήστε τον πόλεμο» κάλεσε επίσης τις ενώσεις του Τύπου πάρουν θέση για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και την κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τη μετατροπή της ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο.

Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ είπε πως η αλληλεγγύη για την Παλαιστίνη «δεν αποτυπώνεται στα δελτία ειδήσεων, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις ιστοσελίδες, την ώρα που η γενοκτονία θα έπρεπε να είναι η νούμερο 1 είδηση», ενώ κάλεσε την ΕΣΗΕΑ «να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων στη χώρα».