Η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30-40% και αναμένεται το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 50%, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση καθώς τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και περικόπτονται εφημερίες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη για τα βρουν πλατίνα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι το πιο φτηνό χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Το 30% των παιδιών σήμερα είναι ανεμβολίαστα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σπάσει ο φραγμός για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και μπορεί να έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιδημίας. Οι άποροι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία αν δεν πληρώσουν το κόστος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων το οποίο έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.
Τα παραπάνω επισήμαναν ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανακοινώνοντας παράλληλα το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, τις περικοπές των εφημεριών, τις νέες περικοπές στις αμοιβές των γιατρών, τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία και τα δεδουλευμένα που δεν έχουν καταβληθεί. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει συμμετοχή γιατρών από όλη την χώρα στις διαδηλώσεις που θα γίνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη με τη έναρξη λειτουργίας της ΔΕΘ, γενική απεργία στις 12/9, επίσχεση εργασίας από τις 17/9 μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18/9 στις 11.00 το πρωί έξω από το νοσοκομείο «Παναγία» το οποίο κινδυνεύει να κλείσει.
Όπως επισήμανε ο κ Βαρνάβας τον χειμώνα που έρχεται θα αυξηθούν τα κρούσματα πνευμονίας και θα υπάρξουν άτομα που θα πάθουν κρυοπαγήματα από την έλλειψη θέρμανσης λόγω της εξομοίωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Ο κ Παπαστεργίου από την πλευρά του τόνισε ότι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αναλογούν λιγότεροι από 20 γιατρούς ανά 1000 ασθενείς, ότι οι διοικήσεις αλλοιώνουν τις συνθέσεις των εφημεριών παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία, ενώ τα κονδύλια για τις εφημερίες από 480 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν τρία χρόνια φέτος μειώθηκαν στα 300 εκατομμύρια.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες και η θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα γιατί οι ανασφάλιστοι μένουν εκτός συστήματος υγείας ενώ οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτά που… ήδη έχουν πληρώσει. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άρρωστοι σε κάθε πρωτεύουσα νομού «ξεφυτρώνουν» Κοινωνικά Ιατρεία, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει από ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης. Το δημόσιο σύστημα υγείας περικόπτει τις αμοιβές των γιατρών ενώ κάνει μη αναγκαία γραφειοκρατικά έξοδα που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων (αμοιβές για υποδιοικητές, επιτροπές, τηλεφωνικά ραντεβού με αυξημένο κόστος), συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στο μεταξύ κατάληψη των γραφείων των διοικητών των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο πραγματοποίησαν το πρωί οι γιατροί οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ άρχισαν χτες επίσχεση εργασίας λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων για τις εφημερίες ενώ για τον ίδιο λόγο κάνουν επίσχεση εργασίας εδώ και 10 ημέρες και οι γιατροί του Θεαγενείου. «Είμαστε 6 μήνες απλήρωτοι για τις εφημερίες κι επειδή κάνουμε επίσχεση εργασίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε βάρος μας. Στο Θεαγένειο έχουν τεθεί εκτός εφημερίας ο ψυχίατρος και η πλαστική χειρουργός ενώ αναγκαζόμαστε να στέλνουμε στην Βουλγαρία και Κωνσταντινούπολη ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπευτικό με πλατίνα που είναι το πιο φτηνό φάρμακο» επισήμανε η εκπρόσωπος των γιατρών του Θεαγενείου, Μαρία Κυνηγού.