Ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε πως το “παρών” του κόμματος στην επίμαχη ψηφοφορία στόχευε να αναδείξει την κάθετη διαφωνία με μια αναποτελεσματική και αποτυχημένη πολιτική, που –όπως είπε– δεν οδηγεί σε αποσυμφόρηση, δεν λειτουργεί αποτρεπτικά και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τροπολογία εμφανίζει στοιχεία αντισυνταγματικότητας, γεγονός που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην υπερψήφιση της σχετικής ένστασης. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα: πρόκειται για λάθος πολιτική επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως το κόμμα του δεν επιλέγει ούτε την αδράνεια ούτε την αμηχανία. «Υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή και ανθρώπινη αντιμετώπιση», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και άμεσες επιστροφές όσων δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ.
Αναφερόμενος στις αυξημένες ροές μεταναστών, ιδίως στην Κρήτη, ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προνοητικότητας, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόβλεψη για τη μεταβολή της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξημένη πίεση από Ανατολική Λιβύη.
Άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη διπλωματική αποτυχία στη Λιβύη, λέγοντας ότι κατάφερε το αδιανόητο: «να είναι ενωμένοι απέναντί μας τόσο η Δυτική όσο και η Ανατολική Λιβύη». Μίλησε ακόμα για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών στην ενδοχώρα, με στόχο την ταχεία διαδικασία ασύλου και επιστροφής.
Τέλος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Θάνου Πλεύρη περί μείωσης των μερίδων φαγητού για μετανάστες, έκανε λόγο για απάνθρωπες θέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με λογική εξυπηρέτησης ακροδεξιού ακροατηρίου. Σχολιάζοντας το κόστος σίτισης, έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό με συμμετοχή μίας μόνο εταιρείας.