Σύμφωνα με το The Times of Israel, 60.000 εφέδροι του ισραηλινού στρατού κατοχής θα κληθούν να υπηρετήσουν τις επόμενες ημέρες για την κατάληψη της πόλης της Γάζας. Η άκρως ανησυχητική απόφαση πάρθηκε μετά τη συνάντηση του ακροδεξιού υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατζ την Τρίτη με τον αρχηγό του IDF, υποστράτηγο Εγιάλ Ζαμίρ, άλλους ανώτερους αξιωματικούς και εκπροσώπους, προκειμένου να εγκριθούν τα σχέδια του στρατού για την κατάληψη της πόλης της Γάζας.
Περίπου 60.000 ισραηλινοί εφέδροι πρόκειται να λάβουν διαταγές επιστράτευσης που θα εκδώσει ο στρατός από σήμερα Τετάρτη. Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των εγκληματικών επιθέσεων στην πόλη της Γάζας, μετά την έγκριση των σχεδίων του στρατού από τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και αξιωματούχους ασφαλείας.
Ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι ετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο του για την πλήρη κατάληψη της πόλης της Γάζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα οι διαταγές δεν είναι άμεσες, αλλά προγραμματίζονται σε διάφορες φάσεις. Η πλειοψηφία — περίπου 40.000-50.000 — θα κληθεί να παρουσιαστεί για υπηρεσία στις 2 Σεπτεμβρίου. Μια άλλη φάση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και μια τρίτη φάση τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ο αριθμός των εφέδρων που καλούνται σε υπηρεσία προστίθεται στις δεκάδες χιλιάδες εφέδρων που υπηρετούν επί του παρόντος στις εφεδρείες, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής ενημέρωσε, επίσης, ότι θα παρατείνει την θητεία πολλών εφέδρων που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία κατά 30-40 ημέρες. Αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των εφέδρων τη δεδομένη στιγμή της επίθεσης στη Γάζα σε περίπου 130.000.
Ακόμα, η επίθεση για την κατάληψη της πόλης της Γάζας — την οποία ενέκρινε ο Κατζ — έλαβε την ονομασία «Gideon’s Chariots B», παίρνοντας το όνομα μίας προηγούμενης δολοφονικής επίθεσης, κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός κατοχής επεκτάθηκε παράνομα στο 75% του παλαιστινιακού εδάφους της Λωρίδας.
Γιατί δεν απαντά το Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας
Τα σχέδια αυτά παράνομης κατοχής της παλαιστινιακής πόλης μοιάζουν να εξηγούν την καθυστέρηση του ισραηλινού κράτους να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας που έχουν παρουσιάσει ως διαμεσολαβητές το Κατάρ και η Αίγυπτός, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς που φένεται να την έχει αποδεχτεί.
Σύμφωνα με το France24, ενώ ο μεσολαβητής Κατάρ είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελευταία πρόταση, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρέμενε σταθερή στην άρνηση της προφασιζόμενη την απελευθέρωση όλων των ομήρων σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τα σχέδια της για την κατοχή της Γάζας, ωστόσο, φαίνεται πως αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες της άρνησης της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποδεχτεί την πρόταση.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο που ενέκρινε η Χαμάς προτείνει μια αρχική εκεχειρία 60 ημερών, τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων, την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων και διατάξεις που επιτρέπουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.