Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τερέσα Ριβέρα, έσπασε τη σιωπή της, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας την αποτυχία της Ευρώπης «να δράσει και να μικήσει με μία φωνή».

«Η γενοκτονία στη Γάζα εκθέτει την αποτυχία της Ευρώπης να δράσει και να μιλήσει με μια φωνή ακόμη και καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ευρωπαϊκές πόλεις και 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Sciences Po.

Η τοποθέτηση της Ριβέρα αποτελεί επανάληψη αλλά και κλιμάκωση προηγούμενης δήλωσής της, όταν στο Politico είχε πει: «αν δεν είναι γενοκτονία, μοιάζει πάρα πολύ με τον ορισμό» της λέξης.

Παρά τον πολιτικό και νομικό χαρακτήρα της έννοιας του όρου – όπου ορίζεται από σύμβαση του ΟΗΕ ως η «καταστροφή, εν όλω ή εν μέρει, εθνοτικών, φυλετικών ή θρησκευτικών ομάδων ως τέτοιων» – τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφευγαν μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία», περιοριζόμενα σε καταδίκες παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας απέρριψε τα σχόλια της Ριβέρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανυπόστατα και απαράδεκτα. Πρόσαψε στην ισπανίδα αντιπρόεδρο της Κομισιόν πως μετατράπηκε σε «φερέφωνο της προπαγάνδας της Χαμάς».

«Αντί να παπαγαλίζει τον μύθο περί “γενοκτονίας” που διαδίδει η Χαμάς, η Ριβέρα θα όφειλε να απαιτήσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς για να τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.