Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα διαχρονικό, σημειώνοντας πως είναι άδικο να αποδοθεί αποκλειστικά σε μία κυβέρνηση. «Νομίζω ότι να το χρεώσει κανείς μόνο σε μία κυβέρνηση αδικεί τα πραγματικά δεδομένα», τόνισε.
Παράλληλα, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την αδυναμία εξυγίανσης του οργανισμού κατά τη διάρκεια των έξι ετών που η κυβέρνησή του βρίσκεται στην εξουσία. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση και οφείλουμε να το λύσουμε», δήλωσε, προσθέτοντας πως η επιτυχία στην αναμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτεύχθηκε όπως θα ήθελαν.
Αναφορικά με τις επικρίσεις που θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως απόδειξη αποτυχίας του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διοίκησης από αυτόν. «Οτιδήποτε άλλο θα με οδηγούσε σε συνθήκες μη αποδεκτές από πλευράς χρηστής διοίκησης», υπογράμμισε.
Η συζήτηση γύρω από την καθιέρωση του 13ώρου εργασίας έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις, τόνισε πως η πρόθεση είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να απασχολούνται έως και 13 ώρες σε μία μέρα, με τον ίδιο εργοδότη, λαμβάνοντας επιπλέον αμοιβή. «Πολλοί νέοι επιλέγουν να δουλεύουν δύο δουλειές. Με το 13ωρο, μπορούν να το κάνουν στον ίδιο εργοδότη και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αντί να είναι σε δύο διαφορετικές δουλειές», ανέφερε.
Ωστόσο, η αντίδραση της κοινωνίας είναι έντονη, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως αυτή η πρακτική είναι αντεργατική, καθώς αυξάνει το ωράριο χωρίς να εξασφαλίζει πραγματική προστασία ή δίκαιη αμοιβή για τους εργαζόμενους.
Αναφερόμενος στην κάρτα εργασίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με την εφαρμογή της υπήρξε σημαντική αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ παράλληλα έγιναν και παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Στηρίζουμε τον εργοδότη, αλλά προτεραιότητά μας είναι ο εργαζόμενος. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου στην αγορά εργασίας. Και όταν εκβιάζεται ο εργαζόμενος, εμείς θα παρεμβαίνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του», κατέληξε.