Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προκάλεσε νέες αντιδράσεις δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που απαιτεί τη βελτίωση της διατροφής των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Τη δήλωσή του έκανε τη Δευτέρα, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον τόπο όπου νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε σημειωθεί επίθεση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από δύο Παλαιστίνιους, με έξι Ισραηλινούς νεκρούς και τους δράστες επίσης νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, υποστηρίζοντας τη στάση του υπουργού του, δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των εχθρών μας», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν επίσης μέρος αυτού του πολέμου».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από προσφυγή δύο ισραηλινών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο διαπίστωσε πως η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών δεν εξασφαλίζει στους κρατούμενους διατροφή που να ανταποκρίνεται «στις ελάχιστες συνθήκες ζωής που προβλέπονται από τον νόμο». Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η μείωση των γευμάτων έχει αποτρεπτική επίδραση. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις μαρτυρίες των ομήρων της Χαμάς που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Γάζα, επισημαίνοντας πως η μεταχείριση των Παλαιστίνιων κρατουμένων μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες κράτησης όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Το δικαστήριο τόνισε με σαφήνεια: «Μέτρο μιας κοινωνίας είναι, μεταξύ άλλων, το πώς μεταχειρίζεται τους φυλακισμένους της».

Σε σκληρό τόνο, ο Μπεν Γκβιρ αντέδρασε λέγοντας: «Το Ανώτατο Δικαστήριο χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κράτησης των τρομοκρατών και των δολοφόνων». Ο ίδιος, ως αρμόδιος για τις φυλακές, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θα γίνει αυτό, όχι στη δική μας σκοπιά. Οι συνθήκες κράτησης θα παραμείνουν αμετάβλητες. Αυτό ενισχύει την αποτροπή».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, ο Μπεν Γκβιρ είχε τονίσει πως «αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, ένας από τους κυριότερους σκοπούς που όρισα στον εαυτό μου ήταν να χειροτερέψουν οι συνθήκες κράτησης των τρομοκρατών». Μάλιστα, τότε είχε αναγνωρίσει πως ενεργεί αντίθετα από τις εισηγήσεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Παρόμοια επιθετική στάση κράτησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, ο οποίος επιτέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε ανάρτησή του στο Telegram την Κυριακή, σημείωσε: «Ενώ οι όμηροι λιμοκτονούν στις υπόγειες σήραγγες, δυο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαιτούν το φαγητό που δίνεται στους χειρότερους τρομοκράτες να βελτιωθεί».