Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ενώ ζητούν και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) ανακοινώνει πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα του clawback. Όλα τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν πανελλαδική πανυγειονομική απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία προς το Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν προσφέρονται ούτε για θριαμβολογία αλλά ούτε για καταστροφολογία. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους από τις ανεπάρκειες του Συστήματος κυρίως λόγω των περιφερειακών υγειονομικών ανισοτήτων, παρότι οι εναπομείναντες λιγοστοί υγειονομικοί καταβάλουμε υπερπροσπάθειες να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες παρά την εργασιακή εξάντληση».
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι, παρά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, «λείπουν τα χέρια για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα». Το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι αρνητικό, ενώ οι νέοι επαγγελματίες υγείας δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το ΕΣΥ εξαιτίας χαμηλών μισθών και εξοντωτικών συνθηκών εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, υπογραμμίζει ότι η κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί «σταθμό κλιμάκωσης και απάντηση στην προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας».
«Μας παρουσιάζουν ως μια μειοψηφία “μίζερων” που διαμαρτύρονται χωρίς λόγο. Μίζερη όμως δεν είναι η στάση μας, μίζερη είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στα νοσοκομεία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλανόπουλος. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι οριακή.
Ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται με μόλις 5,38 ευρώ μεικτά την ώρα στις εφημερίες, ενώ ένας διευθυντής με 20-25 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει 8,4 ευρώ την ώρα.
Στα νησιά και στην περιφέρεια, όπου η υποστελέχωση έχει φτάσει στο «κόκκινο», οι γιατροί πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει το πλαφόν του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές λόγω της μνημονιακής πρόβλεψης για πλαφόν 12% στο σύνολο των απολαβών.
Η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται και στο φαινόμενο των «νομάδων γιατρών», που μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο —ακόμη και από νομό σε νομό— για να καλύψουν τα τεράστια κενά.
Την ίδια στιγμή, 100 από τις 210 χειρουργικές αίθουσες στην Αττική και 25 από τις 70 στη Θεσσαλονίκη παραμένουν κλειστές. Ο κ. Γαλανόπουλος σημειώνει πως, αν λειτουργούσαν αυτές οι αίθουσες, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται 15.000 περισσότερες επεμβάσεις τον χρόνο. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται 25 αναισθησιολόγοι και 100 νοσηλευτές.
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, προωθεί συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών μέσω νέων οργανισμών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά, αφού δεν βρίσκουν ραντεβού στο ΕΣΥ και στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.
«Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το ΕΣΥ καταρρέει», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
«Η κυβέρνηση πράγματι κάνει πράγματα – αλλά τα κάνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας», προσθέτει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, είναι η μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργεία.
«Ναι, οι αριθμοί που δημοσιεύονται φαίνονται μικρότεροι. Όμως αυτό συνέβη επειδή με την “ενιαία λίστα” αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές, ενώ πολλοί ασθενείς που περίμεναν για χρόνια αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία», επισημαίνεται.
Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι η απεργιακή κινητοποίηση στοχεύει στην ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στη διεκδίκηση ενός ουσιαστικού σχεδίου ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας.