Η οικογένεια του θύματος δήλωσε δικαιωμένη, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη στάση του καταδικασθέντος. Η μητέρα του Μανώλη, Χρυσούλα Φράγκου, μίλησε για σοβαρές ελλείψεις στο όχημα που οδηγούσε ο γιος της, τονίζοντας πως «το φορτηγό ήταν ακατάλληλο και το γνώριζαν».
Ο αδελφός του, Στέλιος Αφράτης, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος «μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον νεκρό». Σκληρή κριτική άσκησε και η συνήγορος της οικογένειας, Αναστασία Πούλιου, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης» από τον πραγματογνώμονα της Τροχαίας. Όπως υποστήριξε, αγνοήθηκαν κρίσιμα στοιχεία που αφορούσαν την ακαταλληλότητα του φορτηγού.
Η ίδια ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πραγματογνώμονα. Η απόφαση του Εφετείου έφερε ανακούφιση στην οικογένεια, που επί τέσσερα χρόνια διεκδικούσε δικαίωση.
Την υπόθεση σχολίασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης. Τόνισε ότι τα εργατικά δυστυχήματα παραμένουν μάστιγα και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην ρισκάρουν την ασφάλειά τους υπό πίεση εργοδοτών.
«Καλύτερα ένα χαμένο μεροκάματο παρά μια χαμένη ζωή», είπε χαρακτηριστικά. Η υπόθεση Αφράτη είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό για την κατάσταση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε μεταφορικές εργασίες.
Το φορτηγό που οδηγούσε ο 37χρονος φέρεται να είχε πολλαπλές βλάβες και αυτοσχέδιες παρεμβάσεις. Το δυστύχημα είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου.
Η τελεσίδικη κρίση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει την ευθύνη του εργοδότη για την κατάσταση του οχήματος. Ωστόσο, η οικογένεια ζητά να διερευνηθούν και άλλες πιθανές ευθύνες, όπως αυτή του ΚΤΕΟ. Παρά τη δικαστική απόφαση, οι συγγενείς μιλούν για «μια πληγή που δεν κλείνει».
Πηγή: Κρήτη 360