Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και επαναλειτουργίας του κοινοβουλίου θα παρατείνει την κρίση σε μια κρίσιμη περίοδο: οι βουλευτές πρέπει να εκλέξουν νέο πρόεδρο τον Απρίλιο και να επικυρώσουν δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα που λήγουν σύντομα.
Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις αρνούνται να συνεργαστούν με τον Κούρτι, επικρίνοντας τη διαχείρισή του στις σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους και την προσέγγισή του στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζει σερβική μειονότητα. Ο Κούρτι κατηγορεί την αντιπολίτευση για το αδιέξοδο.
Για να προσελκύσει ψηφοφόρους, ο Κούρτι δεσμεύτηκε για ένα επιπλέον μισθό ετησίως για τους δημόσιους υπαλλήλους, επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανά έτος και τη δημιουργία νέας εισαγγελικής μονάδας κατά της οργανωμένης εγκληματικότητας. Η αντιπολίτευση επικεντρώνεται στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ένα βασικό ζήτημα για τους πολίτες.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη των ΗΠΑ, μετά από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999. Παρά τη διεθνή στήριξη, η χώρα των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει φτώχεια, πολιτική αστάθεια και οργανωμένο έγκλημα. Η θητεία του Κούρτι, η οποία ξεκίνησε το 2021, ήταν η πρώτη που ολοκληρώθηκε πλήρως από κυβέρνηση στην Πριστίνα.
Πηγή: Reuters