Όπως είπε ο υφυπουργός και πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Παπαϊωάννου στον ΣΚΑΙ 100,3, το μέτρο αφορά ανενεργούς φοιτητές σε σχολές τετραετούς φοίτησης που έχουν ξεπεράσει την ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης. Για τις σχολές πενταετούς φοίτησης το μέτρο θα ισχύσει το Δεκέμβριο του 2026 και για τις σχολές 6ετους φοίτησης, το μεθεπόμενο έτος.
Όπως γνωστοποίησε, στην παρούσα φάση, οι φοιτητές που θα διαγράφουν ανέρχονται σε 250 – 260.000 και με αυτούς που θα προστεθούν τις επόμενες 2 χρονιές, θα φτάσουν τους 290.000.
Σημείωσε ακόμα ότι 35.000 φοιτητές αξιοποίησαν τη «δεύτερη ευκαιρία» και έκαναν αίτημα για παράταση σπουδών.
Σχολιάζοντας την παραίτησή του Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Γιάννη Λεοντάρη, από τη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών, ο Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «σεβαστή άποψη που όμως αποτελεί… μεμονωμένη αντίδραση».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Λεοντάρης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του «με την αυταρχική επιβολή του επιστημονικά ατεκμηρίωτου, παιδαγωγικά απαράδεκτου και κοινωνικά άδικου μέτρου των διαγραφών φοιτητών και φοιτητριών από το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Δεν πρόκειται για μία απλή διοικητική ρύθμιση αλλά για μια πολιτική πράξη με ταξικό πρόσημο, βαθιά αντιδημοκρατική, προσβλητική για το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατασταλτική για χιλιάδες ανθρώπους που επέλεξαν να σπουδάσουν. Το μέτρο παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμός», αλλά λειτουργεί ως στοχοποίηση νέων ανθρώπων προερχόμενων κυρίως από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, οποίοι/ες τιμωρούνται ενώ δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να ασκήσουν το δικαίωμα τους στη γνώση», όπως έγραψε στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα περισσότερα πανεπιστήμια, με τον αριθμό των διαγραφών να είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 διαγραφές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο αριθμός αγγίζει τις 17.000, εκ των οποίων περίπου 16.500 προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των διαγραφών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου υπολογίζονται σε περίπου 18.000, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προχώρησε σε 22.000 διαγραφές. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο οι διαγραφές ξεπερνούν τις 4.000, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέρχονται σε 5.271.
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε διαγραφές ιδρύματα με πενταετή προγράμματα σπουδών, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και πενταετή τμήματα που λειτουργούν σε άλλα ΑΕΙ, λόγω του ειδικού καθεστώτος φοίτησης (σ.σ. πενταετών σπουδών).
Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 280.000 φοιτητές θα διαγραφούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου 35.000 φοιτητές αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε η πρόσφατη τροποποιητική διάταξη, διατηρώντας ενεργή τη φοιτητική τους ιδιότητα.
Το ζήτημα των διαγραφών επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη διάρκεια των σπουδών, τη στήριξη των φοιτητών που καθυστερούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει η μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από το πανεπιστημιακό σύστημα.