Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ισπανία – Στον ελαττωματικό σύνδεσμο στις ράγες στρέφονται οι έρευνες
Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τη φονική σιδηροδρομική σύγκρουση στην Κόρδοβα της Ισπανίας, με τις οικογένειες να βιώνουν ανείπωτο πόνο για τους νεκρούς τους. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός φτάνει τους 40 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.
Την ίδια ώρα, 39 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο.
Αγωνία για τους αγνοούμενους
Το CID, το τεχνικό όργανο που συντονίζει τους γιατρούς και τους ιατροδικαστές από έξι επαρχίες της Ανδαλουσίας σε συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, έχει καταγράψει 43 δηλώσεις αγνοουμένων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν ορισμένες από αυτές αφορούν το ίδιο άτομο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι. Ο προσωρινός κατάλογος επιβατών των δύο τρένων ανέρχεται στους 527, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τους περίπου 300 επιβάτες του Iryo και τους 186 του Alvia που είχε αναφέρει αρχικά το υπουργείο Μεταφορών, βασιζόμενο σε στοιχεία των εταιρειών.
Συνεχίζεται η αναγνώριση των θυμάτων
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι νεκροψίες και η διαδικασία ταυτοποίησης. Το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κόρδοβας, όπου έχει συγκεντρωθεί το έργο της αναγνώρισης, παρέλαβε έως το βράδυ της Δευτέρας (20/1) 37 σορούς, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας. Πρόκειται για τις σορούς που ανασύρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης από την Κυριακή έως τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας.
Από αυτές, οι 23 έχουν ήδη υποβληθεί σε νεκροψία, ενώ μέχρι το απόγευμα είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως πέντε, και στις πέντε περιπτώσεις μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Φόβοι για περισσότερους νεκρούς
Ο υπουργός Προεδρίας της Ανδαλουσίας, Αντόνιο Σανθ, προειδοποίησε ότι όταν απομακρυνθούν τα βαγόνια από το ανάχωμα, ενδέχεται να βρεθούν και άλλα θύματα. Οι τεχνικές δυσκολίες για την απομάκρυνση των δύο κατεστραμμένων βαγονιών χαρακτηρίζονται ακραίες, εκτίμηση που συμμερίζονται τόσο οι αρχές της κεντρικής κυβέρνησης όσο και η περιφερειακή διοίκηση της Ανδαλουσίας.
Σε ένα σκηνικό σιωπής, σιδερικών και αβεβαιότητας, ο τελικός απολογισμός παραμένει ακόμη ανοιχτός.
Έρευνες για τα αίτια – «Κλειδί» ο ελαττωματικός σύνδεσμος
Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζονται, με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι βασικές εκδοχές επικεντρώνονται σε ελαττωματικό σύνδεσμο στη σιδηροτροχιά.
Σύμφωνα με πηγή του Reuters, τα πρώτα βαγόνια του τρένου της ιδιωτικής εταιρείας Iryo πέρασαν πάνω από το κενό στις ράγες, όμως το όγδοο και τελευταίο βαγόνι εκτροχιάστηκε, παρασύροντας μαζί του το έβδομο και το έκτο. Η πληροφορία για το κενό που δημιουργήθηκε λόγω προβληματικού συνδέσμου θεωρείται πλέον καθοριστική για την εξέλιξη των ερευνών.
Τέλος, το συνδικάτο μηχανοδηγών της Ισπανίας, Semaf, είχε ήδη από τον Αύγουστο προειδοποιήσει με επιστολή του τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων Adif ότι απαιτείται μείωση του ορίου ταχύτητας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε πολλά δρομολόγια παρατηρούνταν δονήσεις.