Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι καμία χώρα ή συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Γροιλανδίας στον βαθμό που μπορούν οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα αφορά άμεσα την αμερικανική και δυτική ασφάλεια. «Σεβόμαστε τους Γροιλανδούς και τους Δανούς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προστατεύσουν αυτό το έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική αποστροφή, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «έσωσαν τη Γροιλανδία από τους Ναζί» και στη συνέχεια «την επέστρεψαν», παρουσιάζοντας την εξέλιξη αυτή ως πράξη γενναιοδωρίας προς τη Δανία. «Κερδίσαμε τον πόλεμο με τεράστιο κόστος και μετά δώσαμε πίσω τη Γροιλανδία. Τι ανόητο», είπε, κατηγορώντας ευθέως τη Δανία για «αχαριστία».

Παρά τη σκληρή ρητορική, ο Τραμπ επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία. Τόνισε ωστόσο πως στόχος των ΗΠΑ είναι η πλήρης απόκτηση «δικαιωμάτων, τίτλων και ιδιοκτησίας» του αρκτικού νησιού, το οποίο χαρακτήρισε «στρατηγικά ζωτικής σημασίας» για το δυτικό ημισφαίριο.

«Πιθανότατα δεν θα πάρουμε τίποτα, εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική δύναμη και βία, οπότε θα είμαστε, ειλικρινά, ασταμάτητοι», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «αλλά δεν θα το κάνω αυτό. Εντάξει. Τώρα όλοι λένε, ωραία, καλά».

Ο Τραμπ παρουσίασε την αμερικανική οικονομία ως παγκόσμιο πρότυπο, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει «ηττηθεί», ότι τα σύνορα «έκλεισαν», καθώς και ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν «επενδυτική έκρηξη». Δήλωσε πως η χώρα του αποτελεί την «ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης» και κάλεσε τις υπόλοιπες οικονομίες να ακολουθήσουν το αμερικανικό μοντέλο.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγόρησε για «λανθασμένη πορεία», «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», «υπερβολικές δημόσιες δαπάνες» και ενεργειακές πολιτικές που, όπως είπε, οδήγησαν σε οικονομική και βιομηχανική αποδυνάμωση. Παρότι επανέλαβε ότι «αγαπά την Ευρώπη», τόνισε ότι πολλές χώρες της είναι πλέον «αγνώριστες».

«Είδαμε στην Ευρώπη τις πολιτικές της άκρας αριστεράς που προσπάθησαν να επιβάλλουν στις ΗΠΑ» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας πως «η Γερμανία αυτοκαταστράφηκε ενεργειακά. Η Βρετανία παράγει μόλις το 1/3 της ενέργειάς της».

Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται σε μια στιγμή έντονης έντασης στις διατλαντικές σχέσεις, με Ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στις αμερικανικές πιέσεις για τη Γροιλανδία.