Η πρωτοβουλία ανήκει στην τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου και στον τομεάρχη Άμυνας Στέλιος Κεδίκογλου.

Στην Ερώτησή τους απευθύνουν σειρά κρίσιμων ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, που αφορούν τόσο την ίδια την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Γάζα, όπου συντελείται γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όσο και τη σύνδεσή της με τη συμμετοχή της Αθήνας στο αποκαλούμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι βουλευτές ρωτούν γιατί η κυβέρνηση, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και ενώ «δεν έχει αναλάβει καμία ειρηνευτική ή ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη συνεχιζόμενη, σιωπηρή πλέον, γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας», επέλεξε να είναι από τις πρώτες χώρες που αποστέλλουν στρατιωτική δύναμη σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής. Ζητούν σαφή απάντηση για το πότε θα υπάρξει σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής ή της Ολομέλειας.

Παράλληλα, ζητούν ενημέρωση για το περιεχόμενο των έντονων διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της απόφασης με ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και για τον ευρύτερο στρατιωτικό και διπλωματικό σχεδιασμό στον οποίο εντάσσεται η αποστολή.

Θέτουν τέλος το ζήτημα της σχέσης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα με τη συμμετοχή της χώρας στο «Συμβούλιο Ειρήνης», υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τι σηματοδοτεί η συμμετοχή «ως παρατηρητή» του Χάρης Θεοχάρης στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα στην Ουάσιγκτον, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έχει διαψεύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή στρατιωτική δύναμη στη Γάζα.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας

Θέμα : Εν κρυπτώ, χωρίς ενημέρωση της Βουλής στρατιωτική αποστολή στη Γάζα

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Καθημερινή, “Ελληνική δύναμη στη Γάζα”, 15/2/26), σε προχωρημένη φάση βρίσκεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (International Stabilization Force) στη Γάζα με αποστολή τάγματος 100 – 150 ανδρών. “Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί η ελληνική αποστολή στη Γάζα να είναι αποκλειστικά για υποστήριξη, δηλαδή με στοιχεία του Υγειονομικού Σώματος και του Μηχανικού, τελικώς θα περιλαμβάνονται και δυνάμεις που θα έχουν αποκλειστικό σκοπό την παροχή ασφαλείας”, σημειώνεται. Σύμφωνα με “τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η ελληνική δύναμη θα εδρεύει στην περίμετρο ασφαλείας που έχουν δημιουργήσει γύρω από τη Γάζα οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ”. Επικεφαλής της αποστολής είναι οι ΗΠΑ με καίριο ρόλο να διαδραματίζουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι επειδή η μορφή της ελληνικής δύναμης που βρίσκεται αναπτυγμένη στη Σαουδική Αραβία “δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή που θα αναλάβει η ελληνική δύναμη στη Γάζα”, η παλαιότερη εμπειρία του Τάγματος Ειδικής Συγκρότησης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), θα αποτελέσει “μοντέλο για την οργάνωση της ελληνικής δύναμης που θα ενταχθεί στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης, φυσικά με προσαρμογή στην αντιμετώπιση των απειλών του 2026, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικής φύσης”.

Τούτων δοθέντων,

Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κ.κ. Υπουργοί

1. Γιατί, ενώ μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία ειρηνευτική / ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη συνεχιζόμενη, σιωπηρή πλέον, γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, επιλέγει σήμερα να είναι μεταξύ των πρώτων πρόθυμων χωρών που θα στείλουν στρατιωτική δύναμη σε μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας;

2. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των έντονων διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της απόφασης της Αθήνας με ΗΠΑ και Ισραήλ;

3. Σε ποιον ευρύτερο στρατιωτικό / διπλωματικό σχεδιασμό εντάσσεται η απόφασή της αυτή;

4. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει σχετικά το Κοινοβούλιο; Πότε σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής ή της Ολομέλειας;

5. Πως σχετίζεται η προωθούμενη ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Γάζα με τη συμμετοχή της Αθήνας στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του Αμερικανού Προέδρου και μάλιστα με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός υπεκφεύγει και δεν απαντά αν η Ελλάδα θα μετέχει;

6. Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή “ως παρατηρητή” του κ. Χ. Θεοχάρη στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου του “Συμβουλίου της ειρήνης” για τη Γάζα στην Ουάσιγκτον;

Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κεδίκογλου Συμεών

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Μπάρκας Κωνσταντίνος (Κώστας)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη

Ψυχογιός Γεώργιος»