Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν σκέφτεται ένα περιορισμένο πλήγμα για να πιέσει την Τεχεράνη να συνάψει συμφωνία, ο Τραμπ απάντησε: «Υποθέτω πως μπορώ να πω ότι το εξετάζω» , χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η νέα απειλή Τραμπ έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στο MSNBC, ότι η χώρα του θα παρουσιάσει άμεσα πρόταση για πιθανή συμφωνία στους Αμερικανούς ομολόγους του, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ. «Το επόμενο βήμα για μένα είναι να παρουσιάσω μια πρόταση για μια πιθανή συμφωνία στους Αμερικανούς ομολόγους μου. Νομίζω ότι θα είναι έτοιμο εντός δύο ή τριών ημερών», δήλωσε ο Αραγτσί, ο οποίος ηγήθηκε της ιρανικής αντιπροσωπείας στις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, υπό τη μεσολάβηση του Ομάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει το Ιράν, πιθανώς ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο , με τον Τραμπ να μην έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος συμβουλεύεται δημοσκοπήσεις για το εσωτερικό πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης επίθεσης. Παράλληλα, οι στρατιωτικές κινήσεις εντείνονται με το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford , την πιο προηγμένη μονάδα του αμερικανικού στόλου, να αναμένεται να φτάσει στην περιοχή εντός του Σαββατοκύριακου. Μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων ανεφοδιαστικών δεξαμενόπλοιων και μαχητικών, μεταφέρονται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή.

Ανώτατοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Αίθουσα Εκτάκτων Αναγκών του Λευκού Οίκου για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράν. Ο Τραμπ ενημερώθηκε την ίδια ημέρα από τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ για τις έμμεσες συνομιλίες τους με την ιρανική πλευρά. «Ξοδεύει πολύ χρόνο σκεπτόμενος αυτό», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο. Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν αναμένεται να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαπραγματευτική του θέση «τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ είχε δώσει τελεσίγραφο 10 ημερών στο Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είτε θα καταλήξει σε συμφωνία είτε θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση. «Ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, ή ίσως όχι. Ίσως καταλήξουμε σε συμφωνία. Θα το μάθετε πιθανώς μέσα στις επόμενες 10 ημέρες», είχε δηλώσει κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης του στην Ουάσινγκτον. «Τώρα είναι η ώρα για το Ιράν να μας ακολουθήσει σε μια πορεία που θα ολοκληρώσει αυτό που κάνουμε. Αν δεν συμβεί, θα συμβούν άσχημα πράγματα», είχε προειδοποιήσει χαρακτηριστικά.