«Θα ήταν μια χαρά αν (το Ισραήλ) τα έπαιρνε όλα», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας σε podcast που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20Φερβουαρίου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής όχι μόνο υπερασπίστηκε τις γενοκτονικές πράξεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει βιβλικό δικαίωμα σε τεράστια τμήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο Κάρλσον τότε του ζήτησε να διευκρινίσει «σε ποια εδάφη αναφέρεστε;», με τον Χάκαμπι να απαντά: «Θα ήταν μια χαρά αν τα έπαιρναν όλα», κάνοντας λόγο για βιβλικό δικαίωμα του Ισραήλ στην περιοχή που εκτείνεται από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη.

«Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα που συζητάμε σήμερα εδώ… Δεν θέλουν να το καταλάβουν, δεν ζητούν να το καταλάβουν», συμπλήρωσε.

Οργισμένες αντιδράσεις

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπογράφηκε από τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ινδονησία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Μπαχρέιν, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κράτος της Παλαιστίνης, καθώς και από τον Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, τον Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Οι χώρες ξεκαθάρισαν ότι τα σχόλια παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης «του πολέμου στη Γάζα» και προώθησης ενός πολιτικού ορίζοντα για μια συνολική διευθέτηση.

Η Σαουδική Αραβία σε ξεχωριστή ανακοίνωση καταδίκης νωρίτερα χαρακτήρισε τα λόγια του πρέσβη «απερίσκεπτα» και «ανεύθυνα», ενώ η Ιορδανία δήλωσε ότι αποτελούν «επίθεση κατά της κυριαρχίας των χωρών της περιοχής».

Το Κουβέιτ με τη σειρά του είχε αναφερθεί σε «κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου», ενώ το Ομάν ξατήγγειλε ότι τα σχόλια «απειλούν τις προοπτικές για ειρήνη» και σταθερότητα στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου επανέλαβε «ότι το Ισραήλ δεν έχει κυριαρχία επί των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών ή οποιασδήποτε άλλης αραβικής γης».

Η Παλαιστινιακή Αρχή έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα λόγια του Χάκαμπι «αντιφάσκουν με την απόρριψη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της (ισραηλινής) προσάρτησης της Δυτικής Όχθης».

Το Σάββατο, ο Χάκαμπι δημοσίευσε δύο αναρτήσεις στο X επιχειρώντας να τα «καλύψει» με τοποθετήσεις για άλλα θέματα που θίχτηκαν στη συνέντευξη, χωρίς να αναφερθεί στη δήλωσή του για το βιβλικό εδάφιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, Αμίρ Οχανά, έσπευσε να επαινέσει τον Χάκαμπι στο X για τη γενικά φιλοϊσραηλινή στάση του στη συνέντευξη και κατηγόρησε τον δημοσιογράφο για «ψεύδη και χειραγωγήσεις».