Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης με σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια είναι πλέον ορατός.
Ο ίδιος επέκρινε το καθεστώς του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι επί δεκαετίες καταπιέζει τον λαό του και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι η «προληπτική» στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου — θέση που, όπως σημείωσε, έχει επισημανθεί και από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να έχει αποκλειστικό στόχο την προστασία της Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.
Παράλληλα χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την ενότητα του ελληνισμού, υπενθυμίζοντας ότι ο κοινός αμυντικός χώρος Ελλάδας-Κύπρου οικοδομήθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα της μεταπολίτευσης ήταν και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με το Ιράν. Όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να ξεκινήσει καμία πολεμική επιχείρηση από στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.
Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η νέα κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για μια ενιαία και συνεκτική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οφείλει —όπως είπε— να στηρίξει ενεργά κάθε διπλωματική πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης.
«Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματία, τη συνεννόηση και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.