Σύμφωνα με το ΚΚΕ, πίσω από τις δηλώσεις για προστασία του κυπριακού λαού κρύβεται η διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρμάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», αποσκοπεί στη θωράκιση του Ισραήλ και την προστασία των κερδών εφοπλιστών, ενώ η συνοδεία εμπορικών πλοίων από πολεμικά στα στενά του Ορμούζ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει υποκριτική την «αλληλεγγύη» προς τον κυπριακό λαό, καθώς Μακρόν και Μητσοτάκης απέφυγαν κάθε αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Επισημαίνει ότι η ΕΕ διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ κράτη-μέλη πωλούν σύγχρονο οπλισμό πολλών δισ. ευρώ στην Άγκυρα.

Τέλος, καταγγέλλει την υποκρισία για το Λίβανο, όπου δεν ακούστηκε λέξη για τη σφαγή, λόγω των στρατηγικών σχέσεων Γαλλίας και Ελλάδας με το Ισραήλ. Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, αναπαράγει τα άθλια προσχήματα ΗΠΑ-Ισραήλ για το Ιράν, ενώ ετοιμάζεται να ενταχθεί στη γαλλική πυρηνική ομπρέλα και χαρακτηρίζει τις προσφυγικές ροές «ασύμμετρη απειλή».

Το ΚΚΕ καλεί σε δυνάμωμα της πάλης για κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων, ανάκληση των ελληνικών δυνάμεων από την εμπόλεμη ζώνη και επιστροφή όλων των πολεμικών μέσων.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση του για τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στην Κύπρο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Με πρόσχημα τη δήθεν προστασία του κυπριακού λαού η συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στην Κύπρο σηματοδότησε την παραπέρα πολεμική εμπλοκή των τριών κρατών, και συνολικά της ΕΕ, στο μακελειό του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με κύριο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αυτό, άλλωστε, κρύβεται πίσω από τις κοινές δηλώσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρμάδας πολεμικών πλοίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ” στην Ερυθρά Θάλασσα, στο όνομα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, δηλαδή της θωράκισης του Ισραήλ και της προστασίας των κερδών των εφοπλιστικών και άλλων ομίλων. Η στρατιωτική επιχείρηση, μάλιστα, που ανακοίνωσε ο Μακρόν για το πέρασμα από τα στενά του Ορμούζ εμπορικών πλοίων με τη συνοδεία πολεμικών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών.

Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν “αλληλεγγύης” στον κυπριακό λαό είναι τουλάχιστον υποκριτικά, όταν μάλιστα ούτε ο Μακρόν ούτε ο Μητσοτάκης τόλμησαν να κάνουν την παραμικρή αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Το ίδιο υποκριτικά είναι και τα περί “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” στην Κύπρο, όταν η ίδια η ΕΕ διατηρεί και αναπτύσσει στρατηγικές σχέσεις με το τουρκικό κατοχικό κράτος και κράτη-μέλη της, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κα, υλοποιούν σχέδιο πώλησης σύγχρονου οπλισμού στην Τουρκία πολλών δισ. ευρώ. Υποκριτική είναι και η αλληλεγγύη τους στο λαό του Λιβάνου καθώς δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τη σφαγή στον Λίβανο, εξαιτίας της στρατηγικής σχέσης που Γαλλία και Ελλάδα διατηρούν με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Ο δε Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να “παπαγαλίσει” για άλλη μια φορά τα άθλια προσχήματα της επέμβασης των ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να ενταχθεί στην πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας. Έχει μάλιστα το θράσος να ονομάζει τις προσφυγικές ροές “ασύμμετρες απειλές”, απ’ τις οποίες όπως λέει “πρέπει να αμυνθούμε” κρύβοντας ότι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, που και η Ελλάδα συμμετέχει, δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα της Κρήτης, μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, να ανακληθεί η ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία, να επιστρέψουν πίσω όλες οι φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και τα F-16 και κάθε ελληνικό πλοίο που βρίσκεται στην εμπόλεμη περιοχή».