Βίντεο και φωτογραφίες που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν φωτιά και καπνό να υψώνονται κοντά στο αμερικανικό συγκρότημα, ενώ άλλο οπτικό υλικό καταγράφει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας να αναχαιτίζουν αρκετά από τα drones στον ουρανό. Το σύστημα αεροπορικής άμυνας C-RAM της πρεσβείας κατέρριψε τουλάχιστον δύο drones, ενώ ένα τρίτο χτύπησε εντός του συγκροτήματος, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Μάρτυρας ανέφερε ότι η φωτιά και ο καπνός που παρατηρήθηκαν προέρχονταν από το εσωτερικό του συγκροτήματος.
Παράλληλα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πρώτες πρωινές ώρες όταν πύραυλοι έπληξαν ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν στη Βαγδάτη, στην περιοχή Τζαντίρια. Η επίθεση αυτή ακολούθησε τους ήχους μιας έκρηξης κοντά στο συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας στην ισχυρά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη. Δύο από τα θύματα ήταν ιρανοί σύμβουλοι. Πηγή του AFP που έχει πρόσβαση στις οργανώσεις αυτές επιβεβαίωσε τον θάνατο των τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι διέμεναν στην περιοχή Τζαντιρίγια.
Rockets and at least five drones were launched at the US embassy in Baghdad from areas around the city, Iraqi security sources said, describing the attack as the most intense since the start of the US-Israel war with Iran https://t.co/eZworvK0io pic.twitter.com/pm6wn5XcE1
— Reuters (@Reuters) March 17, 2026
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, πολλαπλές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, με τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε αεροπορική επίθεση σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν, ενώ drones στοχοποίησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μαρτυρίες και πηγές ασφαλείας.
Η θανατηφόρα επίθεση στην περιοχή Τζαντίρια της Βαγδάτης ακολούθησε τον ήχο μιας έκρηξης κοντά στο συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ισχυρά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει προβεί σε άμεση δήλωση.
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενου κύκλου συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και ιρακινών ενόπλων ομάδων που είναι ευθυγραμμισμένες με το Ιράν, στο πλαίσιο του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, η θανατηφόρα επίθεση στην Τζαντίρια στόχευε ένα σπίτι που χρησιμοποιούνταν ως έδρα των Ιρανών Υποστηριζόμενων Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF).
Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, γνωστές στα αραβικά ως Hashd al-Shaabi, αποτελούνται κυρίως από σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και ιδρύθηκαν το 2014 για να σταματήσουν την ταχεία προέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι PMF ενσωματώθηκαν επίσημα στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και περιλαμβάνουν αρκετές ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν.
Το AFP ανέφερε ότι το κτίριο στην Τζαντίρια φιλοξενούσε Ιρανούς συμβούλους.
Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα λίγες ώρες αφότου ένα drone χτύπησε ένα γνωστό ξενοδοχείο κοντά στην πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη, προκαλώντας μικρή φωτιά. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε σε ανακοίνωση στο Facebook ότι η επίθεση στο ξενοδοχείο Al Rasheed δεν προκάλεσε θύματα.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Βαγδάτη, Mahmoud Abdel Wahed, δήλωσε ότι το drone που ήταν γεμάτο εκρηκτικά χτύπησε τη σκεπή του ξενοδοχείου, γνωστού και ως Royal Tulip Hotel. Το ξενοδοχείο, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, «φιλοξενεί αρκετές ξένες διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων… της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ξένους υπαλλήλους πετρελαϊκών εταιρειών», ανέφερε ο Abdel Wahed.
«Μετά την επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην περιοχή και έκλεισαν όλους τους δρόμους προς την Πράσινη Ζώνη με τεθωρακισμένα οχήματα και οδοφράγματα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Abdel Wahed, η επίθεση στο Al Rasheed φαίνεται ότι ήταν αντίποινα για μια θανατηφόρα και υποτιθέμενη αμερικανική επίθεση σε φυλάκιο που φυλασσόταν από δυνάμεις PMF στην πόλη Al-Qaim, στην δυτική επαρχία Άνμπαρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, νωρίτερα την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό, τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση.
«Από την έναρξη της εκστρατείας ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, ένοπλες ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν στοχοποιούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και του προξενείου στο Ερμπίλ, δεκάδες φορές», πρόσθεσε ο Abdel Wahed.
Ο ιρακινός στρατός καταδίκασε την επίθεση στο φυλάκιο χαρακτηρίζοντάς την «προδοτική και δειλή». Ανακοίνωσε ότι άλλοι επτά τραυματίστηκαν.
«Επιβεβαιώνουμε την απόλυτη και κατηγορηματική μας απόρριψη της αιματοχυσίας αθώων, ή οποιασδήποτε προσπάθειας να στοχοποιηθούν οι γενναίοι γιοι των δυνάμεων ασφαλείας στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης. Αυτό το αίμα που πότισε τη γη του Ιράκ για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς του δεν είναι φθηνό και ποτέ δεν θα υπόκειται σε επιείκεια», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης, τη Δευτέρα, η ένοπλη ομάδα Kataib Hezbollah, μία από τις μεγαλύτερες στις PMF, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ανώτερου διοικητή, Abu Ali Al-Askari, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του.
Τη Δευτέρα σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράκ. Δύο Ιρακινοί αξιωματικοί ασφαλείας ανέφεραν στο Associated Press ότι το πετρελαϊκό πεδίο Majnoon στη νότια επαρχία Basra του Ιράκ χτυπήθηκε από δύο drones. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και δεν ήταν σαφές αν προκλήθηκε ζημιά στις εγκαταστάσεις.
Η ιρακινή βιομηχανία πετρελαίου έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και από το κλείσιμο από το Ιράν του Στενού του Ορμούζ, ενός ζωτικού διαδρόμου εμπορίου πετρελαίου.
Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Hayan Abdul-Ghani, δήλωσε σε βίντεο ότι ένας αγωγός από την βόρεια πόλη Κιρκούκ προς την Τουρκία θα είναι λειτουργικός εντός μιας εβδομάδας, επιτρέποντας στο Ιράκ να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες έχουν διακοπεί λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.