Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν, Τσεν Μπινχούα, δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να προσφέρει στους «Ταϊβανέζους συμπατριώτες» σταθερή ενεργειακή ασφάλεια και ασφάλεια πόρων, ώστε να ζήσουν καλύτερη ζωή. Ο Μπινχούα έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τακτική συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους διαταραχών στον εφοδιασμό της Ταϊβάν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Μπινχούα, μετά την ειρηνική επανένωση, η σύνδεση μεταξύ των Στενών θα υλοποιηθεί πλήρως, καθιστώντας απολύτως δυνατή την αντιμετώπιση των ελλείψεων της Ταϊβάν σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσίνγκ-τε απάντησε ότι το νησί ακολουθεί στρατηγική διαφοροποίησης των εισαγωγών και καλύπτει τις ανάγκες του, καθώς το ένα τρίτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου προέρχεται από το Κατάρ, ενώ έχει εξασφαλίσει και προμήθειες από τις ΗΠΑ.

Η Ταϊβάν αποτελεί κράτος περιορισμένης διεθνούς αναγνώρισης, καθώς η Κίνα τη θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Παρότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη δημοκρατία, λίγες χώρες διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μαζί της, ενώ οι περισσότερες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ  διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις και υποστηρίζουν την πολιτική «μίας Κίνας», η οποία είναι προϋπόθεση για να έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, αλλά συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς υπό διάφορες ονομασίες (π.χ. «Κινεζική Ταϊπέι»).