ΜεΡΑ25: «Ακόμα 22 νεκροί στην Κρήτη ενώ ψάχνουμε χώρο φιλοξενίας και… άλλοθι»
Υπενθυμίζεται ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε προσφυγικό ναυάγιο νότια της Κρήτης, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής που εντοπίστηκε το σκάφος επέβαιναν 26 άτομα, ενώ ξεκίνησαν 48, σύμφωνα με τις καταθέσεις των επιζώντων.
Όπως μετέδωσε το Ertnews, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε απώλεια προσανατολισμού, με αποτέλεσμα το σκάφος να παραμένει ακυβέρνητο επί ημέρες στα όρια του Λιβυκού Πελάγους.
Οι επιβαίνοντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες, χωρίς επαρκή τρόφιμα και νερό, ενώ το ψύχος αποδείχθηκε μοιραίο για πολλούς. Όπως κατέθεσαν οι διασωθέντες, οι νεκροί ρίχνονταν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
«Μία ακόμη μαζική απώλεια ανθρώπων καταγράφηκε στα νερά της Κρήτης, με 22 νεκρούς μετανάστες. Δεν πρόκειται για “ατύχημα”.» ξεκαθαρίζει το ΜεΡΑ25 και συμπληρώνει: «Είναι το προβλέψιμο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που επαναπροωθεί, στοιβάζει, αποτρέπει, ενίοτε δολοφονεί εν ψυχρώ. Ξανά άνθρωποι που πλέουν ως ζωντανοί – νεκροί στα νερά της Μεσογείου, ξανά απανωτές ανθρώπινες τραγωδίες και ακόμα μια κηλίδα για την αξιοπρέπεια και την ηθική μας.»
«Ωστόσο, η είδηση δεν έδειξε να σοκάρει την κοινή γνώμη. Ακόμα και στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης το θέμα έπαιξε σχετικά χαμηλά, σα να πρόκειται για μια τρέχουσα καθημερινότητα την οποία τείνουμε να συνηθίσουμε. Και για ακόμα μια φορά οι ελληνικές αρχές ήταν εκεί, όχι για να σώσουν τους ανθρώπους αλλά για να αποδώσουν τον όρο του “διακινητή” σε δύο από αυτούς που διασώθηκαν ώστε να τους φορτώσουν ακόμα και ευθύνες για τον θάνατο των συνανθρώπων τους» κρίνει ακόμα το κόμμα.
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη (Δήμοι και Περιφέρεια) συνεχίζουν το “κρυφτό” σχετικά με τον χώρο υποδοχής που σχεδιάζεται για το Ηράκλειο. Ανθρωποι πνίγονται μερικά ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού μας και εμείς επί τουλάχιστον δύο χρόνια ψάχνουμε χώρο για να φτιάξουμε μια φυλακή την οποία θα ονομάσουμε “χώρο φιλοξενίας”. Ουτε καν όμως για αυτό δεν βρίσκεται λύση. Αντίθετα αφήνονται να κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες που αποτελούν την καλύτερη τροφή για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.»
«Σε όλο αυτό το σκηνικό εμείς δηλώνουμε πως δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας» υπογραμμίζει το κόμμα και υπενθυμίζει ότι «οι ζωές αυτές δεν είναι “παράπλευρες απώλειες”. Είναι άνθρωποι που πλήρωσαν με το αίμα τους τη βαρβαρότητα των κλειστών συνόρων και της έλλειψης ασφαλών διόδων.»
«Απαιτούμε άμεση δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας, διαφάνεια στις διαδικασίες και τέλος στη συστηματική υποδαύλιση του ρατσισμού. Ζητάμε την αντιμετώπιση των συλληφθέντων ως άτομα που χρήζουν διεθνή προστασία και την αλλαγή της πολιτικής που αναζητά ενόχους. Οι πραγματικοί διακινητές δεν μπαίνουν ποτέ στις βάρκες» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25.