Η πλήρης απουσία ουσιαστικών απαντήσεων και μέτρων ακόμα και μετά τη συνάντηση της 17ης Απριλίου, προκάλεσε την οργή και την αντίδραση των ανθρώπων της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους του Μεσοτόπου —ενός από τα μεγαλύτερα κτηνοτροφικά κέντρα του νησιού, με πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα και περισσότερους από 150 εκτροφείς— να περνούν στη δράση, στήνοντας από χθες Κυριακή 19 Απριλίου, μπλόκο στα όρια της Κοινότητας.

Η συνέλευση του συνεταιρισμού και των κατοίκων του χωριού έλαβε απόφαση να μη γίνονται δεκτοί κτηνιατρικοί έλεγχοι στα κοπάδια, ούτε σφαγές ζώων που διαπιστώθηκαν θετικά στον αφθώδη πυρετό. Όπως ξεκαθάρισαν, μοναδικό τους αίτημα αποτελέι η ταχύτατη εφαρμογή καθολικού προγράμματος εμβολιασμού σε όλα τα αιγοπρόβατα της περιοχής και όλης της Λέσβου.

«Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας, δεν δεχόμαστε τον αφανισμό μας. Τα πρόβατα μας είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, είναι η ψυχή μας», είπε, μιλώντας προς τους κτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού ο διευθυντής του Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε να βλέπουμε χωριανούς μας, 40χρονους και 50χρονους να κλαίνε και να μην μπορούν να αντέξουν το πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα. Αν ζήσουμε εμείς θα ζήσουμε όλοι. Αν πεθάνουμε εμείς και τα ζώα μας θα πεθάνουμε όλοι σε αυτόν τον τόπο. Το κακό θα σταματήσει σήμερα εδώ» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, στήθηκε μπλόκο στην είσοδο του χωριού, το οποίο και παρέμεινε ενεργό όλο το 24ωρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παράδειγμα του Μεσοτόπου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Λέσβου, κλείνοντας και αυτά την είσοδο τους σε «κτηνιάτρους και σφαγείς».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τους αφθώδους πυρετού ανέρχονται σε 43 σε 54 συνολικά εκτροφές της Λέσβου το διάστημα 15 Μαρτίου έως 17 Απριλίου.

Στο The Press Project και το 3ο ΘΕΜΑ ασχοληθήκαμε αναλυτικά με την Ευλογιά των αιγοπροβάτων, επίσης σοβαρή νόσο που κόστισε την παραγωγή και το βιος σημαντικού αριθμού κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς η αντιμετώπιση της πολιτείας υπήρξε παντελώς αδιάφορη και αναποτελεσματική. Οι παραγωγοί της χώρας, έχοντας της εμπειρία της κρατικής αντίδρασης στην περίπτωση της Ευλογιάς, ανησυχούν ιδιαίτερα για την επέκταση του αφθώδους πυρετού.

Αναλυτικά εδώ.