Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη σύσταση πρόσφατης επιτροπής υπό την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Κλάπα.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατέθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις «διαρκείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ιδίου στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Η ερώτηση αφορά επίσης τη νέα Επιτροπή που συνέστησε πρόσφατα ο υπουργός, με προεδρεύουσα την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Κλάπα και μέλη Έλληνες πρώην προέδρους διεθνών δικαστηρίων, καθώς και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην ερώτησή της, η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «παρεμβάσεις σε ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και δίκες» και για «επίθεση της Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Όπως επισημαίνει, η συγκρότηση της Επιτροπής υπό την προεδρία της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. το β’ εξάμηνο του 2027 και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας να διευκρινιστούν το αντικείμενο, ο λόγος σύστασης και τα κριτήρια επιλογής των μελών της Επιτροπής, καθώς και ο τρόπος ορισμού της προέδρου. Παράλληλα, ρωτά ποιες συζητήσεις προηγήθηκαν του ορισμού των μελών και τι έχει συμφωνηθεί σχετικά με τις εργασίες και την ενδεχόμενη αποζημίωσή τους.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζει ότι, η συγκρότηση της Επιτροπής συνιστά «εξόφθαλμη συνεχιζόμενη παρέμβαση στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κραυγαλέα επίδειξη επιρροής».
Ακολουθεί ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:
«Θέμα: Η προσφάτως συσταθείσα από εσάς Επιτροπή και οι παρεμβάσεις σας στην Δικαιοσύνη
Εν μέσω διαρκών παρεμβάσεών σας σε ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και δίκες, εν μέσω και της επίθεσης της Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, συγκροτήσατε Επιτροπή υπό την Προεδρία της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου κας Κλάπα, με αντικείμενο την προετοιμασία της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. το…β εξάμηνο του 2027.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
1. Ποιο το αντικείμενο, ο λόγος σύστασης και τα κριτήρια συγκρότησης αυτής της Επιτροπής; Με ποιο κριτήριο ορίσθηκε Πρόεδρος η κα Κλάππα;
2. Ποιες συζητήσεις έγιναν με τα ορισθέντα μέλη της Επιτροπής εν όψει του ορισμού τους και πότε;
Τι συμφωνήθηκε ως προς τις εργασίες, το αντικείμενο, την αποζημίωσή τους; Αντιλαμβάνεσθε ή όχι ότι η συγκρότηση της Επιτροπής συνιστά εξόφθαλμη συνεχιζόμενη παρέμβαση στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κραυγαλέα επίδειξη επιρροής;
Αθήνα, 20/4/2026
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών»