Όπως αναφέρουν, σε ελέγχους που διενήργησαν τα κτηνιατρικά εργαστήρια της Αγίας Παρασκευής σε εισαγόμενες παρτίδες κατεψυγμένων κοτόπουλων από τη Βραζιλία, περίπου το 80% των πρώτων παρτίδων βρέθηκε μολυσμένο με σαλμονέλα, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή τους πριν διατεθούν στην αγορά. «Το γεγονός ότι σε ένα περιορισμένο δείγμα ελέγχων καταγράφηκε τόσο υψηλό ποσοστό ακατάλληλων προϊόντων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό», επισημαίνουν.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι το περιστατικό αναδεικνύει τόσο τη σημασία των ελέγχων όσο και τα σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια και τη βιωσιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, ιδίως υπό συνθήκες αυξημένων εισαγωγών. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν με στελέχωση που δεν ξεπερνά το 40% των οργανικών θέσεων. Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur, όπως σημειώνουν, ενισχύει τις ροές προϊόντων από χώρες όπου τα πρότυπα παραγωγής και ελέγχου μπορεί να διαφέρουν από τα ευρωπαϊκά, καθιστώντας τον ρόλο των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών πιο κρίσιμο από ποτέ.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων και την επάρκεια των ελέγχων μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Mercosur

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία, σε εισαγόμενες παρτίδες κατεψυγμένων κοτόπουλων από τη Βραζιλία εντοπίστηκε σαλμονέλα σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, οδηγώντας στην επιστροφή τους πριν τη διάθεσή τους στην αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κτηνιατρικών εργαστηρίων της Αγίας Παρασκευής, περίπου το 80% των πρώτων παρτίδων που ελέγχθηκαν βρέθηκε μολυσμένο με σαλμονέλα, γεγονός που οδήγησε στην άμεση επιστροφή τους1.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει αφενός τη σημασία των ελέγχων που πραγματοποιούνται και αφετέρου τα όρια αντοχής του ελεγκτικού μηχανισμού, ιδίως όταν, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και πόρων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου, σήμερα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν με στελέχωση που δεν ξεπερνά το 40% των οργανικών θέσεων.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο οι έλεγχοι μπορούν να είναι επαρκείς, συστηματικοί και προληπτικοί, σε μια περίοδο που οι εισαγωγές αυξάνονται.

Παράλληλα, το εν λόγω περιστατικό με τα εισαγόμενα κατεψυγμένα κοτόπουλα λειτουργεί ως ένα πρώτο, σαφές δείγμα των προκλήσεων που συνοδεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Mercosur, η οποία τέθηκε σε προσωρινή ισχύ την 1η Μαΐου.

Η ενίσχυση των εμπορικών ροών με χώρες εκτός ΕΕ, όπου τα συστήματα ελέγχου και τα πρότυπα παραγωγής δεν ταυτίζονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά, καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο τον ρόλο των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Ωστόσο, στη χώρα μας, η σημαντική υποστελέχωση των κρίσιμων ελεγκτικών υπηρεσιών είναι δεδομένο ότι αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη στήριξη της συμφωνίας χωρίς την ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών δομών δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η διαφαινόμενη έλλειψη επαρκών δικλείδων ασφαλείας στους ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων, αφήνει εκτεθειμένους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μια απλή αστοχία αλλά αποτελεί ένα προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τις συνέπειες μιας πολιτικής που υποβαθμίζει τους ελέγχους και αντιμετωπίζει την αγροδιατροφή αποκλειστικά ως πεδίο εμπορικών συναλλαγών.

Το γεγονός ότι σε ένα περιορισμένο δείγμα ελέγχων καταγράφηκε τόσο υψηλό ποσοστό ακατάλληλων προϊόντων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά απαιτεί συνολική επανεκτίμηση τόσο της επάρκειας των ελέγχων όσο και των όρων υπό τους οποίους υλοποιείται η συγκεκριμένη εμπορική πολιτική.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για τον εντοπισμό σαλμονέλας σε τόσο υψηλό ποσοστό εισαγόμενων παρτίδων κοτόπουλου; Ποια είναι τα πλήρη δεδομένα των ελέγχων;

2. Ποια είναι η σημερινή στελέχωση των κτηνιατρικών και λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών και ποια κενά καταγράφονται σε σχέση με τις οργανικές θέσεις;

3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η επάρκεια των ελέγχων, δεδομένης της αυξημένης πίεσης που δημιουργεί η αύξηση των εισαγωγών;

4. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές;

5. Έχει αξιολογήσει η κυβέρνηση τους κινδύνους που αναδεικνύονται από το συγκεκριμένο περιστατικό σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Mercosur;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Κόκκαλης Βασίλης

Καλαματιανός Διονύσης

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μίλτος

Κεδίκογλου Συμεών

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Τσαπανίδου Πόπη

Ψυχογιός Γιώργος