Τα σκάφη της αποστολής έφτασαν διαδοχικά στο λιμάνι για τεχνικό έλεγχο και ανεφοδιασμό, ενώ οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στις διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής των περίπου 300 ακτιβιστών που συμμετείχαν στην αποστολή. Ο στολίσκος αποτελούνταν από 38 σκάφη και είχε αναχωρήσει από τη Βαρκελώνη στις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή του λιμανιού, ενώ δημιουργήθηκε προσωρινός αστυνομικός σταθμός για τη διευκόλυνση των διαδικασιών εισόδου και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έρευνα από την τουρκική εισαγγελία

Η Εισαγγελία της Μαρμαρίδας ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για την ισραηλινή επιχείρηση κατά του στολίσκου και την κράτηση Τούρκων πολιτών. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως παράνομη στέρηση ελευθερίας, κατάληψη μέσων μεταφοράς, φθορά ξένης περιουσίας και κακομεταχείριση.

Ήδη καταγράφονται μαρτυρίες επιβατών και συλλέγεται αποδεικτικό υλικό, το οποίο θα ενταχθεί στη δικογραφία.

Ιατρικοί έλεγχοι στους ακτιβιστές

Παράλληλα, στο κρατικό νοσοκομείο της Μαρμαρίδας έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για ιατρικές και ιατροδικαστικές εξετάσεις των επιβατών. Ειδικές ομάδες γιατρών και επιστημόνων από διάφορες περιοχές της Τουρκίας βρίσκονται στην πόλη για την αξιολόγηση της κατάστασης των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ακόμη και τοξικολογικές εξετάσεις, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Στόχος η συνέχιση της αποστολής

Εκπρόσωποι της τουρκικής πρωτοβουλίας «Global Sumud Türkiye» δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική αποστολή θα συνεχιστεί και ότι ο στολίσκος σχεδιάζεται να αποπλεύσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: Anadolu