Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αναμένεται να καλέσει τον κ. Αβραμόπουλο για παροχή εξηγήσεων – είτε διά ζώσης είτε μέσω υπομνήματος. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας του. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ίδιος θα έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο και να παρουσιάσει τη θέση του.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Μπάλαζ Ουζβάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο, καθώς πρόκειται για εν εξελίξει ποινική διαδικασία στις βελγικές αρχές. Διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει αίτημα για άρση ασυλίας του πρώην Επιτρόπου, ούτε αίτημα του ίδιου για νομική συνδρομή. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι κατά τη λήξη της θητείας του κ. Αβραμόπουλου ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις μετα-θητείας δραστηριότητές του. Η Επιτροπή είχε εγκρίνει τη σχετική δραστηριότητα κατόπιν γνωμοδότησης της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας. Το 2022 πραγματοποιήθηκε επανεξέταση της υπόθεσης, χωρίς να εντοπιστούν ενδείξεις παραβίασης των όρων που είχαν τεθεί, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Εντωμεταξυ, η κυβέρνηση ήδη σπεύδει να καλύψει πολιτικά τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά την είδηση της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να στείλει μήνυμα στήριξης. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πίεση που δημιουργήθηκε, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι «από όσα λέει στην ανακοίνωσή του, φαίνεται ότι έχει τις απαντήσεις για τα ερωτήματα, τα οποία θα του τεθούν». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δικαστής και ότι η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, ωστόσο φρόντισε να τονίσει ότι είναι «προς τιμήν του κ. Αβραμόπουλου» το γεγονός ότι δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο η βουλευτική ασυλία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Αναφερόμενος στο χρόνο των γεγονότων, σημείωσε ότι η υπόθεση αφορά την περίοδο που ο Αβραμόπουλος ήταν επίτροπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που δεν θα έπρεπε να επηρεάζει το παρόν.