Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Standart, κατά τον πρόεδρο της ΕΕ για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, είναι αναγκαίος ο περιορισμός της διακριτικής ευχέρειας που διαθέτουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Κατά τον Ρομπάι την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης μπορεί να διασφαλίσει μόνον ο αυστηρός συντονισμός και η σχολαστική εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία -όπως υποστηρίζει- θα πρέπει να διαμορφώνεται στο εξής σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμέσου της υπογραφής μιας δεσμευτικής για τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Στην επιστολή του πάντως ο Ρομπάι, αφήνει ανοιχτό το θέμα ποιος εκ των τριών θεσμικά αρμόδιων (πρόεδρος της ΕΕ, πρόεδρος του Eurogroup, ή Επίτροπος για θέματα Οικονομικής πολιτικής) θα εκπροσωπεί τις Βρυξέλλες ως αντισυμβαλλόμενο μέρος στην εν λόγω συμφωνία.
Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα λεπτομερείς και υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την εφαρμοστέα δημοσιονομική πολιτική ισχύουν μόνον για τις χώρες που προσφεύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ουσιαστικά τίθενται υπό ένα καθεστώς κηδεμονίας από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα όμως με τις προτάσεις, Ρομπάι, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα υπάγονται στο εξής σε ένα καθεστώς 'υποχρεωτικής επιτροπείας'.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας στην πρόταση του Ρομπέι για επιβράβευση των χωρών εκείνων που τηρούν απαρέγκλιτα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις επιδεικνύοντας συνέπεια στην εφαρμογή της συμφωνηθείσας οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Ρομπάι η επιβράβευση αυτή θα μπορούσε να έχει την μορφή της άντλησης επιπρόσθετων κονδυλίων. Από πού όμως θα προέρχονται τα χρήματα αυτά δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο, σημειώνει η εφημερίδα.