Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θα μειωθεί από 5% σε 0%, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Η αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των λογαριασμών κατά τουλάχιστον 45 λίρες για τους καταναλωτές.
Ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή έχει στόχο να προσφέρει οικονομική ανακούφιση στους πολίτες, δηλώνοντας ότι το μέτρο θα «δώσει στους ανθρώπους χώρο να αναπνεύσουν» και θα «βάλει περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους».
«Λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για να μειώσουμε τους φόρους στους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουμε περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων και να επαναφέρουμε την ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζον Χίλι, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η μείωση του φόρου στην ενέργεια θα προσφέρει ανακούφιση στις οικογένειες και μεγαλύτερη ασφάλεια ενόψει του χειμώνα.
«Η σημερινή μείωση του φόρου στην ενέργεια θα δώσει στις οικογένειες ανάσα στους λογαριασμούς και θα προσφέρει κάποια σιγουριά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε.
Ο Άντι Μπέρναμ ανέλαβε την πρωθυπουργία τη Δευτέρα, έχοντας δεσμευτεί να «επαναφέρει την ελπίδα» στην πολιτική ζωή του Γουέστμινστερ. Η επιλογή του Τζον Χίλι για τη θέση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε έκπληξη, καθώς υπήρχαν ισχυρές πιέσεις από συμμάχους του, όπως ο Εντ Μίλιμπαντ και η Σαμπάνα Μαχμούντ.
Την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του σχετικά με το κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.