Κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν αναμένεται να έχει σήμερα στη Λευκωσία ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για το εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες με στόχο την επανεκκίνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο σαφή ένδειξη της δέσμευσής του για την επίτευξη λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να προτείνει λύσεις, αλλά να υποστηρίξει τις προσπάθειες των δύο πλευρών.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω τι πρέπει να γίνει. Βρίσκομαι εδώ με ταπεινότητα και πλήρη δέσμευση για να στηρίξω τις προσπάθειές σας», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Κύπρος, η ευρύτερη περιοχή και η διεθνής κοινότητα έχουν ανάγκη από θετικά μηνύματα.

«Χρειαζόμαστε καλά νέα στην Κύπρο. Χρειαζόμαστε καλά νέα στην περιοχή. Χρειαζόμαστε καλά νέα διεθνώς. Και υπολογίζουμε στη στήριξη και την πολιτική σας δέσμευση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης. Παράλληλα, τόνισε ότι η επόμενη προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί σε διαφορετική μεθοδολογία, χωρίς να επαναληφθούν τα δεδομένα προηγούμενων αποτυχημένων διαδικασιών, όπως εκείνες του 2004 και του 2017.