Υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στη Χαλκιδική, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στο 3. Κατόπιν απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 08:00 έως τις 20:00 σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά τις εξής περιοχές:

  • Δήμος Κασσάνδρας: Χερσόνησος Κασσάνδρας – «Κορυφογραμμή», από Κασσανδρινό έως Αγία Παρασκευή, καθώς και «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» της Τ.Κ. Παλιουρίου.
  • Δήμος Σιθωνίας: Χερσόνησος Σιθωνίας – Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι, από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό έως τη Συκιά.
  • Δήμος Αριστοτέλη: Κομίτσα έως Ουρανούπολη, Τσάμια Στρατονίκης, Φυσώκα και Σκοπευτήριο Στρατωνίου.

Για την εφαρμογή του μέτρου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου των δασικών δρόμων, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, προβλέπεται η απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Εξαίρεση από το μέτρο αποτελούν τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις δράσεις πυροπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής απευθύνει έκκληση προς κατοίκους και επισκέπτες να τηρήσουν την απαγόρευση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση της απόφασης επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.