Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται σήμερα, στις 12:30, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρωση της θέσης του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής από την Έλενα Ακρίτα. Η ψηφοφορία θα είναι φανερή και ονομαστική, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα, καθώς διαφωνεί με το πρόσωπο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, επιτέθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία, χαρακτηρίζοντάς την «αξιοθρήνητη την πλειοψηφία που μπροστά στο πολιτικό κόστος δεν υπολογίζει τίποτα».
Ο ίδιος ζήτησε να προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για το ζήτημα, αν και μια τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
«Πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία θεωρώ δεοντολογική, ηθική και πολιτική υποχρέωση εφόσον για ανεξήγητο λόγο, και σπάνια να συμβαίνει αυτό, να χρειάζεται πιστοποιητικό μητσοτακικών φρονημάτων», είπε ο κ. Γιαννούλης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «έωλες, αμετροεπείς, μισογυνικές και αντικοινοβουλευτικές» τις δικαιολογίες που, όπως ανέφερε, προβάλλει η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να ανατραπεί ο κανόνας δικαίου που προβλέπει ότι τα κόμματα προτείνουν αντιπροέδρους της Βουλής.
Ο Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε και στην ιστορική διάσταση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι από το 1843, όταν ζητήθηκε να αποκτήσει η χώρα Σύνταγμα και κανόνες, αποτελεί ηθική και δεοντολογική υποχρέωση της πλειοψηφίας να σέβεται οριζόντια τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
«Και σε αυτό η κυβέρνηση έχει πετύχει να ευτελίσει την κοινοβουλευτική δράση σε σημείο να θυμηθούμε τις ψηφοφορίες για τη διερεύνηση ευθυνών Βορίδη, Αυγενάκη. Τουλάχιστον σήμερα ας σωθούν τα προσχήματα έστω και την τελευταία στιγμή», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης είπε ότι θα γίνει όση συζήτηση χρειαστεί για την εκλογή ή μη του αντιπροέδρου της Βουλής, κάλεσε ωστόσο τον Χρήστο Γιαννούλη να ανατρέξει στον Κανονισμό της Βουλής.
«Θα μπορούσαμε ίσως σε επικείμενη αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής να προταθεί από κόμματα να καταργηθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας και ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι να ορίζονται με αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως γίνεται ο ορισμός των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Αυτήν τη στιγμή, όμως, όπως είναι ο Κανονισμός της Βουλής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ολομέλειας να ψηφίσει “ναι” ή “παρών” επί των προτάσεων», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο τρία κόμματα δεν κατάφεραν να εκλέξουν αντιπροέδρους, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και αρνητικές ψήφοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.
Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην Πλεύση Ελευθερίας, τη “Νίκη” και το κόμμα των “Σπαρτιατών”.
«Άρα, αυτό κύριε Γιαννούλη δεν είναι κάτι καινούργιο στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Επίσης, θέλω να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει την προηγούμενη προτεινόμενη από το κόμμα σας αντιπρόεδρο της Βουλής, την κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έκανε μια εξαιρετική θητεία, από την εκλογή της μέχρι την ημέρα που αποφάσισε η ίδια να αποχωρήσει από το κόμμα σας. Όπως έχουμε ψηφίσει τον νυν προεδρεύοντα (σ.σ. στην έδρα ήταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος), από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έχουμε ψηφίσει τον αντιπρόεδρο που είχε προτείνει το ΚΚΕ. Επί της αρχής ψηφίζουμε τα πρόσωπα κατά την κρίση μας», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να διαμορφώνει και να εκφράζει τη γνώμη του, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί. Όπως ανέφερε, κάθε βουλευτής μπορεί να κρίνει εάν ένα πρόσωπο διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να επιτελέσει τον ρόλο του αντιπροέδρου της Βουλής.
Ακρίτα: Από αύριο επιστρέφω στα καθηκοντά μου
«Αν θεωρείτε εσείς ότι οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα γνώμης και κρίσης, τότε εσείς κύριε Γιαννούλη παραβιάζετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
«Παρά την συσπείρωση όλων των κομμάτων [πλην Νίκης] στο πρόσωπό μου, η ΝΔ θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα μου», αναφέρει η κ. Ακρίτα.
Σύμφωνα με την ίδια, «κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης να μετατρέψει ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας σε μείζον πολιτικό ζήτημα – λείπει ο Γκρινμπεργκ και τα ‘χουν κάνει θάλασσα».
«Από αύριο επιστρέφω στα καθήκοντά μου. Στον τομέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον Τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής και στον Τομέα Ψηφιακής Τεχνολογίας», σημειώνει στη συνέχεια.
«Εύχομαι αυτή η η αναπάντεχη συσπείρωση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης απέναντι στη θεσμική εκτροπή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχιστεί και να ενταθεί και σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς για το καλό του πολίτη και του τόπου μας», καταλήγει.