Κηφισός: Τουλάχιστον τέσσερις φορές η απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε φρεάτιο από ιδιωτική εταιρεία
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε φρεάτιο πρατηρίου υγρών καυσίμων στη λεωφόρο Κηφισού.
Το περιστατικό που καταγράφηκε προχθές, όταν άτομα εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να αδειάζουν απόβλητα στο συγκεκριμένο φρεάτιο, φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των αρχών, να μην ήταν μεμονωμένο.
Οι αστυνομικοί και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που διερευνούν την υπόθεση διαπιστώνουν ότι η ίδια διαδικασία φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών.
Μάλιστα, τα βυτιοφόρα της συγκεκριμένης μεταφορικής εταιρείας είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αστυνομικές αρχές για περίπου έναν μήνα, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό της τελευταίας από τις καταγεγραμμένες απορρίψεις.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για πρακτική που φέρεται να είχε επαναληπτικό χαρακτήρα και πλέον εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές.
Έρευνα για άλλες εταιρείες
Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά βιομηχανικών αποβλήτων.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποκλειστεί και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο της περαιτέρω έρευνας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή των αποβλήτων και να διαπιστώσουν εάν η συγκεκριμένη πρακτική συνδέεται με ευρύτερη παράνομη δραστηριότητα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σύνδεση των φρεατίων της περιοχής με την κοίτη του Κηφισού. Σε περίπτωση που τα απόβλητα καταλήξουν στο δίκτυο και από εκεί στον ποταμό, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν μέσω της κοίτης προς τη θάλασσα.
Οι πρώτες δειγματοληψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν ήδη καταδείξει ότι τα υλικά που εντοπίστηκαν δεν πρόκειται για κοινά απορρίμματα, αλλά για επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Έλεγχοι σε όλη την κοίτη του Κηφισού
Μέχρι και χθες το μεσημέρι, συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος πραγματοποιούσαν ελέγχους σε διαφορετικά σημεία της κοίτης και των όχθεων του Κηφισού.
Στο πλαίσιο των ελέγχων λαμβάνονταν δείγματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό έχει επεκταθεί η ρύπανση.
Το βασικό ζητούμενο για τις αρχές είναι πλέον να προσδιοριστεί η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, να εντοπιστεί η προέλευση των αποβλήτων και να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες αντίστοιχες απορρίψεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Δύο συλλήψεις – δικογραφία για ακόμη δύο άτομα
Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας 41χρονος αλλοδαπός, οδηγός του βυτιοφόρου, και ένας 63χρονος ημεδαπός, προσωρινά υπεύθυνος του πρατηρίου.
Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη δύο ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης αποβλήτων.
Η έρευνα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τις αρμόδιες αρχές να επιχειρούν πλέον να ακολουθήσουν όλες τις διαδρομές των αποβλήτων, να εντοπίσουν την προέλευσή τους και να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις ή πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση.