Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει πως η Κούβα θα επιλέξει «μια διαφορετική πορεία», προειδοποιώντας παράλληλα όσους στην Αβάνα θεωρούν ότι μπορούν να περιμένουν μέχρι να λήξει η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «μάθουν το μάθημα με τον σκληρό τρόπο» εάν δεν αλλάξουν τακτική.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στόχος της είναι η αλλαγή της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας. Την ίδια ώρα, ο πετρελαϊκός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ νωρίτερα φέτος έχει αυξήσει την πίεση προς την Αβάνα, η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων και διακοπές ρεύματος, σε μια κατάσταση που επιβαρύνεται από τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές.
«Θα μάθουν το μάθημα με τον σκληρό τρόπο»
«Ελπίζουμε ότι η Κούβα θα επιλέξει μια διαφορετική πορεία», δήλωσε ο Ρούμπιο στον παρουσιαστή του Fox News, Σον Χάνιτι, στην εκπομπή «Hannity», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει πως «ορισμένοι άνθρωποι» που ελέγχουν την κουβανική κυβέρνηση θα «ανοίξουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα αυτού που αντιμετωπίζουν».
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι που συνεχίζουν εκεί να φωνάζουν επαναστατικά συνθήματα, πάρα πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν να περάσει αυτή η κυβέρνηση χωρίς να κάνουν αλλαγές ή να κάνουν τίποτα. Κάνουν λάθος και θα μάθουν το μάθημα με τον σκληρό τρόπο αν δεν διορθώσουν τη στάση τους», πρόσθεσε ο Ρούμπιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κούβα να μετατραπεί σε «βάση επιχειρήσεων» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η Αβάνα δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο
Από την πλευρά της Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ δήλωσε το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα θα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο με την Ουάσιγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, προέβλεψε το Σαββατοκύριακο ότι οι ΗΠΑ και η Κούβα θα καταλήξουν σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως θα απαιτηθεί στρατιωτική δράση.
Η Ουάσιγκτον εφαρμόζει εμπάργκο στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την πίεση προς την Αβάνα.
Στο κάδρο και η Βενεζουέλα
Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα συνδέεται πλέον και με την ευρύτερη πίεση της κυβέρνησης Τραμπ στην περιοχή. Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον αμερικανικό στρατό για να απαγάγουν και να συλλάβουν τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Στη συνέντευξή του στο Fox News, ο Ρούμπιο αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι «Πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα αυτή», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να διεξαχθούν τέτοιες εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.