Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από το Νοσοκομείο Βόλου, με τους διαδηλωτές να κατευθύνονται προς το εργοστάσιο. Στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων τρεις κλούβες των ΜΑΤ, καθώς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας.
Η διαμαρτυρία εντάσσεται στον πολυετή αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στην καύση απορριμμάτων κοντά στον αστικό ιστό. Βασικό σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί η νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση της βιομηχανίας, η οποία, σύμφωνα με τους φορείς που αντιδρούν, διευρύνει τις δυνατότητες καύσης απορριμμάτων και επιτρέπει τη μεταφορά τους με πλοία στις εγκαταστάσεις.
Οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και τη συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Παγασητικού, ζητώντας να τεθεί σε προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας.
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Την προσφυγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ προανήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασίου, αναφέροντας ότι η σχετική κίνηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως δήλωσε, η προστασία των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.
Στη δικαστική προσπάθεια για την ακύρωση της νέας περιβαλλοντικής άδειας αναφέρθηκε και ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και δημοτικός σύμβουλος. Όπως υποστήριξε, η νέα αδειοδότηση επιτρέπει στην τσιμεντοβιομηχανία να καίει μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία εισάγει απορρίμματα από την Ιταλία και λαμβάνει επιδότηση για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ισχυρισμούς που εντάσσονται στην κριτική των φορέων κατά του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης επιδίωξαν, όπως ανέφερε ο Στέλιος Λημνιός, να σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από το ΣτΕ, τονίζοντας ότι σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας αντιτίθεται στην επέκταση της καύσης απορριμμάτων.
Η επικείμενη δικαστική διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο σταθμό στη μακρόχρονη αντιπαράθεση για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς της στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.