Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί δημόσια τόσο για τα επεισόδια όσο και για τα αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 20:00 τοπική ώρα, δηλαδή στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Οι κινητοποιήσεις, που συνδέονται με την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών από το υψηλό κόστος ζωής και την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια. Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Απειλές για διώξεις και τιμωρίες

Το βράδυ του Σαββάτου, καθώς τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Μακρόν παρενέβη μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, προειδοποιώντας για ποινικές διώξεις σε βάρος όσων συμμετείχαν σε πράξεις καταστροφής και λεηλασίας.

«Όσοι προκάλεσαν καταστροφές, επιτέθηκαν σε νομαρχίες και επιχειρήσεις, λεηλάτησαν ακόμη και τα δημαρχεία μας, θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.