Η ονομαστική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 288 βουλευτών, ενώ αρκετές από τις διατάξεις συγκέντρωσαν σημαντική πλειοψηφία, φτάνοντας έως τις 227 θετικές ψήφους. Συνολικά, 19 άρθρα έλαβαν από 158 έως 227 «ναι», με δέκα από αυτά να ξεπερνούν τις 190 θετικές ψήφους, εξασφαλίζοντας και τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε εννέα επιμέρους άρθρα.
Τη μεγαλύτερη αποδοχή συγκέντρωσε το άρθρο 15, που αφορά την προστασία των συνεπών δανειοληπτών. Η διάταξη εγκρίθηκε με 227 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 14 «παρών». Με βάση τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, δεν θα μπορούν να καταγγέλλονται ρυθμίσεις, να επιβάλλονται κατασχέσεις ή να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί όταν τηρούνται οι συμφωνημένοι όροι. Παράλληλα, θεσπίζονται κυρώσεις για τους πιστωτές και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που παραβιάζουν τις σχετικές υποχρεώσεις.
Ευρεία στήριξη εξασφάλισαν και τα άρθρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 4, που προβλέπει τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, συγκέντρωσε 212 θετικές ψήφους. Το άρθρο 5, για την ετήσια στρατηγική διαχείρισης απαιτήσεων, έλαβε 211 «ναι», ενώ το άρθρο 3, που αφορά τη διενέργεια ανεξάρτητων διαχειριστικών ελέγχων, εγκρίθηκε με 204 ψήφους. Με τον ίδιο αριθμό θετικών ψήφων πέρασε και το άρθρο 11, το οποίο προβλέπει διαδικασίες διαχείρισης παραπόνων και συνεργασία με τον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Μεσολαβητή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το άρθρο 13, που κατοχυρώνει τη δωρεάν και αναλυτική ενημέρωση των δανειοληπτών μέσα σε διάστημα 45 ημερών. Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 203 βουλευτές.
Στις ρυθμίσεις που έλαβαν 201 θετικές ψήφους περιλαμβάνονται το άρθρο 14, για τον επανυπολογισμό των οφειλών, και το άρθρο 17, που καθιερώνει την υποχρέωση υποβολής πρότασης ρύθμισης πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού.
Παράλληλα, τα άρθρα 35 και 36, τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα υπαγωγής συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε ρύθμιση 120 δόσεων, εγκρίθηκαν με 197 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 54 «παρών» το καθένα.
Παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ στήριξε εννέα άρθρα, καθώς και την τροπολογία που προβλέπει τη διατήρηση του επιτοκίου στο 3% για τους ευάλωτους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.Η τροπολογία εγκρίθηκε με 212 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 27 «παρών». Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται, επίσης, ο δεκαπλασιασμός των ανώτατων προστίμων που μπορούν να επιβάλλονται στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε μετωπική σύγκρουση για τα κόκκινα δάνεια
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήρθε έπειτα από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα πυρά τους για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τους πλειστηριασμούς και τον ρόλο των funds και των servicers. Κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης αποτέλεσε το άρθρο 23, το οποίο τελικά αποσύρθηκε, ενώ έντονη ήταν η συζήτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, υποστήριξε ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών και στη συνέπεια όσων εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Όπως ανέφερε, η πολιτεία οφείλει να στηρίζει όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες των 15 χρόνων οικονομικής κρίσης. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να δημιουργούν «ηθικούς κινδύνους» για τους συνεπείς δανειολήπτες. «Σε κάθε δάνειο που δεν πληρώνει κάποιος, το πληρώνει η υπόλοιπη πολιτεία. Θέλω να το σκεφτείτε αυτό», σημείωσε, φέρνοντας ως παραδείγματα πολίτες που πληρώνουν ενοίκιο ή διαθέτουν ένα μικρό ακίνητο από κληρονομιά και ενδέχεται να επιβαρυνθούν από το κόστος των κρατικών παρεμβάσεων.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υιοθετήσει την τροπολογία του για την κατάργηση της εκτελεστότητας της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το ιδιωτικό χρέος. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απέρριψε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της «τινάζουν την μπάνκα στον αέρα».
Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο, Μιλένα Αποστολάκη, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για υποχώρηση μετά την απόσυρση του άρθρου 23, κάνοντας λόγο για προσπάθεια περιορισμού του πολιτικού κόστους. Απαντώντας στον υπουργό, υποστήριξε ότι διαστρεβλώνει σκόπιμα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.