Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο Κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε την έκδοση της NAVTEX σημαντικό βήμα για την έναρξη των ερευνών και υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία. Υποστήριξε ότι οι ελληνικές ενέργειες στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ζήτησε τη συνέχιση του έργου χωρίς καθυστερήσεις.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μείνει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο. Εμείς είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε οτιδήποτε είναι θετικό για τη χώρα και με αρραγές μέτωπο να προχωρήσουμε στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ασφάλεια με υποχωρήσεις δεν υπάρχει».

Επικρίσεις για την ακρίβεια και τους μισθούς

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την επιβάρυνση των νοικοκυριών στην κυβερνητική πολιτική και αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat για το 2025, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες ετήσιες αποδοχές πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν περίπου στα 18.800 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2020 οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 19,8%, τα τρόφιμα κατά 35,5% και η στέγαση και τα καύσιμα κατά 25%.

Κατά τον ίδιο, οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς δεν αντισταθμίζουν την άνοδο του κόστους ζωής, με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος. Άσκησε επίσης κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις συλλογικές συμβάσεις και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών πόρων προς όφελος των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, υποστήριξε ότι είναι εφικτή η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επικαλούμενος αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον ΦΠΑ, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει στοχευμένες μειώσεις σε βασικά αγαθά και όχι οριζόντια παρέμβαση στο σύνολο των προϊόντων.

Προστασία πρώτης κατοικίας και ρυθμίσεις οφειλών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε ορισμένες διατάξεις και καταψήφισε την πλειονότητά τους. Μεταξύ άλλων, στήριξε τη ρύθμιση για επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο εφαρμογής των προστίμων στους servicers.

Ως βασικούς άξονες της πρότασης του κόμματος παρουσίασε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης, τη ρύθμιση της ευθύνης των εγγυητών, την αντιμετώπιση του ζητήματος των δανείων σε ελβετικό φράγκο και τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών σε έως 120 δόσεις, με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή του 15% της οφειλής από τον δανειολήπτη για την αποτροπή πλειστηριασμού, υποστηρίζοντας ότι στην πράξη δημιουργεί δυσβάσταχτες απαιτήσεις για τους οφειλέτες.

Αντίθεση σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Κ. Τσουκαλάς επανέλαβε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Υποστήριξε ότι τα όρια έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την αύξηση των ορίων ηλικίας στις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου.

Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για σταδιακή αναμόρφωση, με αρχική μεσοσταθμική μείωση κατά 20%. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από την επανεπένδυσή τους θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη παρακράτησης ποσών από τις συντάξεις.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αυξήσεις στις συντάξεις, υποστήριξε ότι όταν αυτές υπολείπονται του πληθωρισμού δεν συνιστούν πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, αλλά αντίθετα οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.