Της Ντίνας Καράτζιου
Τη στιγμή που είναι έτοιμες οι λίστες με τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων στους ΟΤΑ, ο γερμανός υφυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, απαιτούνται 3000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1000 άτομα»… Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τους συμμετέχοντες, θα περίμεναν στη γωνία οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι ένα μήνα τώρα, με σκληρές ανακοινώσεις, καταγγέλλουν την ελληνογερμανική αυτή πρωτοβουλία. Υποστηρίζουν η δραστηριότητα ότι θα αναπτυχθεί υπό τη σκέπη της ελληνογερμανικής συνέλευσης, στοχεύει στο «ξεπούλημα» αρμοδιοτήτων αιχμής των ΟΤΑ, (πχ διαχείριση απορριμμάτων), σε ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία, στόχο έχουν αφενός την ανάπτυξη κέρδους για τις ιδιωτικές εταιρείες που θα τις αναλάβουν, και αφετέρου, τραγικές συνέπειες για την τσέπη των πολιτών.
Ο Οικοδεσπότης, της ελληνογερμανικής συνέλευσης, δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από σχετική πρότασή του που υπέβαλε ο ίδιος τον περασμένο χρόνο, έχει διαφορετική άποψη : «Σε αντίθεση με όσα μας καταμαρτυρούν όσοι θέλουν να παραμείνουν όλα βουτηγμένα στο βούρκο της αδράνειας και της αναποτελεσματικότητας, περί ξεπουλήματος του Δήμου και των υπηρεσιών του στον ιδιωτικό τομέα και δη στον Γερμανικό ιδιωτικό τομέα, η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να λάβουμε τεχνογνωσία από τους Γερμανούς για το βέλτιστο τρόπο να διαχειριστούμε τομείς στους οποίους οι Ελληνικοί ΟΤΑ είναι αναποτελεσματικοί. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενεργειακή εξοικονόμηση και παραγωγή, η επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση, η εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και η ίδια η οργάνωση των ΟΤΑ και των υπηρεσιών τους σε πιο αποτελεσματική βάση είναι μερικοί τομείς που χρειάζονται οπωσδήποτε αναδιοργάνωση σε πιο αποτελεσματική βάση».
Η συνέλευση
Το ομολογουμένως πλούσιο πρόγραμμα της συνέλευσης περιλαμβάνει δεκάδες Ελληνες και Γερμανούς ομιλητές από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , των Πανεπιστημίων, εκπροσώπους πολιτικών γερμανικών ιδρυμάτων (konrad Adenauer Stiftung)με δράση στην Ελλάδα, ΜΚΟ, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της ενέργειας. Κεντρικό πρόσωπο, ο υφυπουργός του γερμανικού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ.
Παρόντες, θα είναι ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Wolfgang Dold , και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Wolfgang Hoelscher Obermaier. Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με τις ομιλίες των κ.κ Μπουτάρη, Φούχτελ και του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, εντεταλμένου της κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνέλευση. Οι πολυάριθμες εισηγήσεις, ομιλίες, αλλά και τα workshops που θα πραγματοποιηθούν, θα απασχολήσουν δύο μεγάλες θεματικές, όπως μας πληροφόρησαν σχετικά από τον δήμο θεσσαλονίκης:
Η πρώτη, αφορά την εξέλιξη της ίδιας της ελληνογερμανικής συνεργασίας: Από την περσινή γενική 2η συνέλευση του έθεσε τις βάσεις της συνεργασίας των ΟΤΑ των δύο χωρών, στις επιμέρους συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ Ελλάδας και Γερμανίας επί συγκεκριμένων θεμάτων ενδιαφέροντος του εκάστοτε δήμου, καθώς και στις αντίστοιχες θεματικές προσυνεδριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που μεσολάβησε, έως και την ανταλλαγή στελεχών και τεχνοκρατών για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε συγκεκριμένους τομείς.
Η δεύτερη θεματική αναφέρεται ως “ευκαιρία για διάλογο” σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, σε θέματα όπως η μητροπολιτική διαχείριση, η οικονομική κρίση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», υποστηρίζει στο ΤPP κ. Μ. Βασιλειάδου, μία εκ των τριών εκπροσώπων του γραφείου της ελληνογερμανικής συνέλευσης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει: «Η Ελληνογερμανική συνάντηση (DGV), αποτελεί μία ευρεία πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, πόλεων και πολιτών. Κύριος στόχος είναι να ενοποιηθούν οι υπάρχουσες επαφές και να δημιουργηθούν νέες, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών. Πολλοί εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μπορούν να ανταλλάσουν απευθείας σε πολλούς τομείς της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής, την τεχνογνωσίας τους και συνεπώς, να θέσουν συγκεκριμένες παρορμήσεις της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Τα καθήκοντα του DGV είναι εξίσου δημοτικά έργα συνεργασίας για την προώθηση της βελτίωσης των συνθηκών για τους επενδυτές στην Ελλάδα».
Η κ. Βασιλειάδου αναφέρει επίσης, ότι η συμμετοχή από πλευράς εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αθρόα. Περισσότεροι από 300 αιρετοί, από όλη την Ελλάδα, δήλωσαν συμμετοχή μέχρι και την περασμένη Τρίτη, νούμερο που όπως εκτιμά θα αλλάξει προς τα πάνω ακόμη και σήμερα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής ακόμη και την τελευταία στιγμή.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ/ΟΤΑ, δεν διαβλέπουν τις ίδιες προοπτικές με τους συμμετέχοντες. «Το αντικείμενο των συνομιλιών τους, δεν είναι άλλο, από το βασικό ξεπούλημα των βασικών αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες εγχώριους και μη. Μεθοδεύεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Ηδη από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δημοσιοποίησε με δύο ανακοινώσεις ονόματα αιρετών «που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας, απεσταλμένο της Καγκελαρίας στην Ελλάδα, Χ.Γ.Φούχτελ ή συμμετέχουν στην ελληνογερμανική συμμαχία των Δημάρχων». Και προσθέτει: «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών, ούτε προγραφές κάνει, ούτε έχει προσωπική εμπάθεια με κανέναν αιρετό. Ενημερώνει απλά τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία για το ποιοι είναι αυτοί που σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ Φούχτελ και Ράινχεμπαχ και την ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Συμμαχίας, μεθοδεύουν την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους «σύγχρονους» γερμανούς κατακτητές».
Εμπνευστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Γ.Παπανδρέου
Η ελληνογερμανική συνέλευση ιδρύθηκε στις 5 Μαρτίου του 2010, από τον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ: « «Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν συμφωνήσει στα πλαίσια της μακροχρόνιας καλής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς. Θέλησαν, ιδιαίτερα, να ενισχύσουν τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρεται σε δελτίου που εξέδωσε ο κ. Φούχτελ, μετά το πέρας της δεύτερης συνέλευσης πριν από ένα χρόνο. Σημειώνεται επίσης, ότι« ο Ο κ. Φούχτελ διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστεύει ότι τα προγράμματα συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να βελτιώσουν και τις προοπτικές για επενδύσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, ότι στη Γερμανία εντείνεται το ενδιαφέρον για επαφές αυτού του είδους, αφενός λόγω της μακροχρόνιας φιλίας της χώρας με την Ελλάδα και αφετέρου λόγω των 2-2,5 εκατομμυρίων γερμανών τουριστών καθώς και της ύπαρξης πολυάριθμων ελληνογερμανικών συλλόγων. Η δεύτερη Ελληνογερμανική Συνέλευση απέδειξε ότι το ίδιο ισχύει και από ελληνικής πλευράς».
Ακόμη πιο σαφής, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, κ. Obermaier, στην εισαγωγική του ομιλία, κατά τη δεύτερη συνέλευση ανέφερε τα εξής, για τη DGV: «Η πρώτη Ελληνογερμανική Συνέλευση διοργανώθηκε πριν 2 χρόνια στην Αθήνα και στόχευε σε μια συνεργασία των Συλλόγων Φιλίας και Συνεργασίας, δηλ. στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Στα πλαίσια της DGV II που διοργανώσαμε, ο εν λόγω στόχος συμπληρώθηκε από την συνεργασία δήμων, πόλεων και περιφερειών – ότι δηλαδή στην Γερμανία είναι γνωστό ως Περιφερειακοί ή Τοπικοί Δημόσιοι Οργανισμοί. Ο γερμανός πρόξενος, ανέφερε πέντε επιχειρήματα, βάσει των οποίων, προέκυψε αυτή τη προσέγγιση: «Το πρώτο σημείο είναι περισσότερο μια ποσοτική διαπίστωση παρά ένα επιχείρημα. Επί του παρόντος υφίστανται περίπου τριάντα αδελφοποιήσεις πόλεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος, ενώ αντίστοιχα, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ξεπερνούν τις 2.000. Δεύτερον, οι ελλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι γνωστές, αλλά από το 01.01.2011 και μετά, όταν οι δήμοι ανέλαβαν στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» πρόσθετες αρμοδιότητες, προέκυψαν και νέα προβλήματα. Το τρίτο επιχείρημα αφορά τις δυσκολίες που συναντά εν μέρει μια συνεργασία σε κρατικό επίπεδο. Όσο η κεντρική εξουσία εμφανίζει αστάθειες, τόσο σημαντικότερος είναι ο ρόλος των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τέταρτον, ακούσαμε αυτές τις ημέρες πως ορισμένοι δήμαρχοι εκπροσωπούν νέες πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν τη μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκε το όνομα του κ. Μπουτάρη, αλλά υπάρχουν κι άλλοι. Πέμπτον, αυτοί οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες βρίσκονται πιο κοντά στον πυρήνα των προβλημάτων, αλλά και στις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Αυτοί γνωρίζουν το δυναμικό ανάπτυξης των περιφερειών και των δήμων τους και είναι εκείνοι που προσφέρονται για μια συνεργασία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και φορείς της οικονομίας».
Ο ίδιος στη συνέχεια, αναφέρει, ότι «η ελληνογερμανική συνέλευση, προσπάθησε και κατάφερε σε έναν βαθμό, να κερδίσει τη συμμετοχή επιχειρήσεων/εκπροσώπων επιχειρήσεων, καθώς και εκπροσώπων δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτό αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον πείραμα, διότι ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων άρχισαν να ενδιαφέρονται πλέον πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα». Και προσθέτει, «πως στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν συζητήσεις για κοινοπραξίες, ιδίως στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ δημοτικών επιχειρήσεων της Γερμανίας και δήμων της Ελλάδας, ενώ αυτές οι επαφές δεν θα είχαν επιτευχθεί, αν οι επιχειρηματίες δεν είχαν συνοδεύσει τους δημάρχους των πόλεών τους. Συνεπώς η διμερής συνεργασία των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης αποτέλεσε τον πρόδρομο για τη σύναψη οικονομικών επαφών.
Από την άλλη πλευρά, ο γερμανός πρόξενος, προσπάθησε να δώσει τη δική του εξήγηση για το ρόλο του κ. Φούχτελ στην Ελλάδα: «Στις συναντήσεις μου με δημάρχους, μου τίθεται συχνά το ερώτημα: Ποια είναι η διεύθυνση του κ. Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη; Μια τέτοια έδρα ασφαλώς δεν υφίσταται. Έχουμε ένα Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, μια Πρεσβεία στην Αθήνα και τον κ. Φούχτελ στο Βερολίνο. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τυχόν λανθασμένη πληροφόρηση. Και μετά διαβάζουμε στον τύπο: „Οι Γερμανοί ξανάρχονται“. Στο σημείο αυτό απαιτείται προσοχή και λεπτός χειρισμός. Μια τέτοια συνεργασία απαιτεί την συγκρότηση από τη βάση, χωρίς να δημιουργείται η αίσθηση της „κατάληψης“.
Ιδρυτικά μέλη της ελληνογερμανικής Επιτροπής Δημάρχων
Benedikt Bisping, Δήμαρχος της πόλης Lauf
Helmut Riegger, Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Calw
Herbert Krüger, Δήμαρχος του Neckartenzlingen
Rainer Heller, Δήμαρχος της πόλης Detmold
Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Απόστολος Τζιτζικώστας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αρμόδιος για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, και
Νικόλαος Βαφειάδης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α A.E. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.