Της Ντίνας Καράτζιου
Όλοι διαβάσαμε για τη «τη χρυσή τουαλέτα του πρύτανη», «το ταξίδι του στο Πατριαρχείο που έγινε με δημόσιο χρήμα» και το περίφημο iphone «που έκαναν δώρο οι πρυτανικές αρχές» σε γνωστή ηθοποιό. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες «αποκαλύψεις», οι οποίες παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή σαπουνόπερας, οι λεπτομερείς απαντήσεις που δόθηκαν από τις πρυτανικές αρχές σε συνέντευξη Τύπου στις 31Αυγούστου έτυχαν ελάχιστης -και φυσικά αποσπασματικής- προβολής. Το τελευταίο διάστημα ο Γ. Μυλόπουλος βρέθηκε και πάλι ψηλά στην ατζέντα της τρέχουσας επικαιρότητας, επίσης με βαριές κατηγορίες. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδης, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ που ανήκει στο «βενιζελικό στρατόπεδο», κατήγγειλε τον πρύτανη ότι «εξώθησε τους εργολαβικούς υπαλλήλους καθαριότητας σε απεργία και κατάληψη του κτιρίου διοίκησης, με στόχο να εκβιάσει το υπουργείο και να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση». Μάλιστα ανέφερε ότι «ο Πρύτανης άσκησε απανωτές πιέσεις να καταλάβουμε το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα».
Οι καταγγελίες γίνονται εν μέσω ενός εκρηκτικού κλίματος, με τους εργαζομένους στην καθαριότητα του ΑΠΘ να κλείνουν σχεδόν δύο μήνες κινητοποιήσεων. Μάλιστα ο κ. Τσαραμπουλίδης προβαίνει σ’ αυτές τις δηλώσεις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες ενδέχεται να υποκρύπτει το γεγονός αυτό, μία άλλη ανάγνωση των καταγγελιών καταδεικνύει κάτι ακόμη: ότι ο πρόεδρος του ΕΚΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα ένα σωματείο εργαζομένων και τους 700 εργαζομένους του, παρουσιάζοντας τους ως μαριονέτες των πρυτανικών αρχών.
Ο ίδιος ο Πρύτανης, αμέσως μετά τις καταγγελίες, είχε μιλήσει για τους «εργατοπατέρες, που στην πλάτη των εργαζομένων υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες, όταν αντιλήφθηκαν το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η αντικοινωνική, εκτός τόπου, αδιάλλακτη και μαξιμαλιστική τακτική τους, έχασαν τον έλεγχο και δυο μέρες πριν τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο, με ψέματα προσπάθησαν να μεταφέρουν τις ευθύνες της αποτυχίας τους αλλού».
Η βροχή αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον του Πρύτανη ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες. Τότε, που ο κ. Μυλόπουλος διαφώνησε ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ -στο οποίο ανήκε- για το γνωστό νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προωθούσε η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Ο ίδιος έμεινε σταθερός στις απόψεις του και πρωτοστάτησε στο ακαδημαϊκό κίνημα κατά των αλλαγών που είχε αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας (τόσο με την πρώην όσο και με την νυν κυβέρνηση) οι οποίες υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Στην πορεία, οι απόψεις του συνέκλιναν περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όλο αυτό το διάστημα του παρέχει ξεκάθαρη στήριξη.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Μυλόπουλος είχε υποστηρίξει: «Πίσω από το νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ κρύβεται επέλαση επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία κάνουν πόλεμο φθοράς για να υποκαταστήσουν τα δημόσια με ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ένα μήνα μετά, δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας αναφερόταν σε «Πάρτι σπατάλης 8,3 εκατομμυρίων ευρώ» μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ. Δημοσιεύει κατάλογο με τους κωδικούς διαφόρων δαπανών και δίνεται έμφαση στη δαπάνη των 30 χιλ. ευρώ που υποτίθεται ότι αφορά «την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη». Είχαν προηγηθεί δύο δημοσιεύματα και άλλης εφημερίδας. Στο πρώτο, ο κ. Μυλόπουλος φέρεται να επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για το γάμο της γραμματέας του με χρήματα του Πανεπιστημίου και στο δεύτερο περιγράφεται πως ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Ι. Παντής, έκανε δώρο στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, ένα iphone, το χρηματικό αντίτιμο του οποίου, χρεώθηκε και πάλι στο ΑΠΘ. Δεκάδες ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση της… «τουαλέτας του Πρύτανη» και έκτοτε -δοθείσης ευκαιρίας- εμφανίζονται δημοσιεύματα που αναδεικνύουν «την κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος στο ΑΠΘ».
Σε αντίθεση, με τα όσα γράφτηκαν, το ΑΠΘ εξήγησε ότι η δαπάνη των 30 χιλ. ευρώ αφορά την ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου στο κτίριο διοίκησης. Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου: η κουζίνα, ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων και η ανακατασκευή μέρους του ισογείου του ίδιου κτιρίου που είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.
Για το περίφημο Iphone, ο αντιπρύτανης περιέγραψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη σκευωρία που υποστήριξε ότι έστησε εναντίον του ο πρώην διευθυντής του καταστήματος Λογότυπος (το οποίο λειτουργεί μέσα στο πανεπιστήμιο) Γ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον κ. Παντή, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, πιάστηκε να κλέβει το πανεπιστήμιο και να ζητά μίζες από τους προμηθευτές του καταστήματος. Ο Αντιπρύτανης εξήγησε ότι τον απέλυσε, του έκανε επίσης μήνυση, αλλά ο υπάλληλος επιχείρησε να τον εκβιάσει προκειμένου να γυρίσει στη θέση του. Ο αντιπρύτανης έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο της μεταφορικής εταιρείας που αποδεικνύει ότι το ακριβό κινητό στάλθηκε στη Ν. Δραγούμη με εντολή και υπογραφή του υπαλλήλου κι όχι από τον ίδιο. Και εξήγησε ότι το μέχρι σήμερα το σχετικό τιμολόγιο της αγοράς του κινητού δεν έχει χρεωθεί σε κανένα λογαριασμό του πανεπιστημίου ούτε βεβαίως στις λειτουργικές δαπάνες, όπως αναληθώς αποδίδει το δημοσίευμα. Το τιμολόγιο παρέμεινε ανεξόφλητο, γιατί δεν δόθηκε ποτέ εντολή έκδοσής του.
Το ήδη τεταμένο κλίμα στο Πανεπιστήμιο πυροδοτείται από τη δίμηνη σχεδόν κατάληψη των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι ζητούν να φύγουν από την εργολαβική εταιρεία και να περάσουν οι συμβάσεις τους στην Εταιρία Αξιοποίησης του ΑΠΘ. Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η μη μείωση των μισθών τους. Η κατάσταση εκτονώθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες, οπότε λύθηκε η κατάληψη. Προηγήθηκαν σκηνές άγριας καταστολής με συλλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα του ΑΠΘ, ύστερα από την εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιτήμιο.
Τελευταία πράξη, η συνάντηση για «ειρηνική επίλυση των διαφορών», που έγινε στο πλαίσιο της σχετικής θεσμικής διαδικασίας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, κάλεσε σε συνάντηση τις διοικήσεις του ΑΠΘ και του σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες αλλά και εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και προκάλεσαν με την παράστασή τους στην εισαγγελία την παρέμβαση αυτήν. Καμία συμφωνία δεν υπήρξε και οι δύο πλευρές (διοίκηση ΑΠΘ-εργαζόμενοι), θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.
Ο Πρύτανης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «τα δεδουλευμένα, όπως και όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΑΠΘ, δεν έχουν από καιρό τακτοποιηθεί λόγω της μη λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών εξαιτίας της κατάληψης του κτιρίου Διοίκησης. Μετά την επαναλειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σύντομα». Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, είπε ότι «τέθηκαν κάποιες βάσεις. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».
Ο κ. Μυλόπουλος θα πει στο TPP: «Αρκετές φορές προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι αυτά που διεκδικούν, δεν μπορεί να τους τα δώσει ούτε το πανεπιστήμιο ούτε η διοίκησή του. Ο μόνος που θα μπορούσε, πράγματι, να τους ικανοποιήσει τα αιτήματά τους είναι η κυβέρνηση, τους είπα. Εμείς δεν μπορούμε από μόνοι μας και χωρίς νομοθετική ρύθμιση να παρακάμψουμε τον εργολάβο και να περάσουμε τις συμβάσεις τους στην Εταιρία Αξιοποίησης του ΑΠΘ. Αυτό λοιπόν που τους ζήτησα ήταν να απελευθερώσουν το κτίριο διοίκησης και να σταματήσουν την απεργία, τονίζοντας το αδιέξοδο του να “τιμωρούν” το ΑΠΘ που τους δίνει δουλειά και ψωμί. Αυτή η λογική σκέψη προστασίας του ΑΠΘ που τους μετέφερα έφτασε να γίνει υποκίνηση από εμένα καταλήψεων του υπουργείου, με χρηματοδότηση μάλιστα από το ΑΠΘ. Η κακοήθεια, δυστυχώς, δεν έχει όριο…».
Ο φετινός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΑΠΘ ανέρχεται στα 26.500.000 ευρώ. Το 2009 η αντίστοιχη χρηματοδότηση ήταν 45.900.000.Από αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος θα πάει στις εργολαβίες καθαριότητας, οι οποίες αποτελούν πληγή για τα οικονομικά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιβάλλονται, όμως, όχι μόνο στο ΑΠΘ αλλά και σε πολλούς άλλους οργανισμούς, προκειμένου να μη γίνονται μόνιμες προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές ασκούν τα καθήκοντά τους με μισθούς πείνας. Οι συμβάσεις πάλι που συνάπτουν οι εργολαβικές εταιρείες με τους οργανισμούς και τα ιδρύματα είναι οικονομικά ασύμφορες για τους δεύτερους καθώς εμπεριέχουν το ΦΠΑ και το κέρδος του εργολάβου.
Οι πρυτανικές αρχές έχουν προτείνει δύο φορές επισήμως τους τελευταίους μήνες την κατάργηση των εργολαβιών, βάσει συγκεκριμένης μελέτης που επεξεργάστηκε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρης Καζάκος . Μάλιστα, η μείωση της δαπάνης που υπολογίστηκε ότι θα επέλθει από την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των εργολαβικών υπαλλήλων φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ουδέποτε όμως πήρε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.