Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ παραδέχθηκε ότι εφάρμοσε πρόγραμμα ελέγχου των γεννήσεων στις κοινότητες Εβραίων προσφύγων από την Αιθιοπία
Την Κυριακή, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Haaretz, γράμμα – σύσταση του γενικού διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, Ρον Γκαμτζού, προς διάφορα ιατρικά κέντρα που δέχονται γυναίκες από την Αιθιοπία, να σταματήσουν να χορηγούν αντισυλληπτικά εμβόλια.
Συγκεκριμένα, ο Γκαμτζού συμβουλεύει τους γυναικολόγους να μην χορηγούν το φάρμακο Depo-Provera, εκτός και εάν οι γυναίκες που το παίρνουν έχουν κατανοήσει πλήρως τις παρενέργειες. Επιπλέον, ο Γκαμτζού κάλεσε τους γιατρούς να χρησιμοποιούν μεταφραστές προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεννόηση μεταξύ των ιδίων και των επισκεπτών τους.
Η Ισραηλινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και άλλες πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την κυβέρνηση της χώρας για “ρατσιστική συμπεριφορά” απέναντι στις γυναίκες από την Αιθιοπία.
Μελέτες διαφόρων οργανώσεων ακτιβιστών, δείχνουν ότι ο ρυθμός γεννήσεων στις τάξεις των προσφύγων από την Αιθιοπία, που ζουν στο Ισραήλ, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του 2009, οι γυναίκες από την Αιθιοπία έλαβαν το 57% των εμβολίων Depo-Provera, που εισήχθησαν στο Ισραήλ, παρότι ο πληθυσμός τους αναλογεί μόλις στο 2% του συνόλου των κατοίκων της χώρας.
Το φάρμακο Depo-Provera λαμβάνεται μόνο μετά από σχετική συνταγή γιατρού. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό. Οι γυναίκες στις οποίες χορηγείται πρέπει να επαναλάβουν τους εμβολιασμούς κάθε τρεις μήνες. Ανάμεσα στις παρενέργειες που προκαλεί το φάρμακο περιλαμβάνονται η μερική απώλεια βάρους και τριχωτού της κεφαλής, κατάθλιψη, πονοκεφάλοι και δερματικές διαταραχές.
Αιθίοπες Εβραίοι στο Ισραήλ
Οι πρώτοι Αιθίοπες Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη, μαζί με πληθυσμούς Εβραίων από την Υεμένη, περίπου το 1934. Ήταν πρόσφυγες και απόγονοι προσφύγων των εβραϊκών κοινοτήτων της Αιθιοπίας. Από το 1963 έως το 1975, μικρές ομάδες Εβραίων της Αιθιοπίας μετανάστευσαν, οι περισσότεροι παράνομα, στο Ισραήλ.
Μεταξύ του 1979 και του 1990, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που δίχασε την Αιθιοπία, περίπου 7.200 πρόσφυγες εβραϊκής καταγωγής βρήκαν καταφύγιο στο Ισραήλ.
Το 1991, η κυβέρνηση του Ισραήλ οργάνωσε μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Επιχείριση Σολομών”, κατά την οποία περισσότεροι από 14.000 Αιθίοπες εβραϊκής καταγωγής εισήλθαν στη χώρα.
Σήμερα, πάνω από 120.000 Αιθίοπες κατοικούν στο Ισραήλ. Η πλειονότητα διαμένει σε αγροτικές περιοχές στα κεντρικά και νότια της χώρας.