Μιλώντας ενώπιον κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, στηρίζοντας τις προτάσεις του ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη και ως προς την αναδιαμόρφωση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και τη μετανάστευση.

Όσον αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στην κατάργηση φοροαπαλλαγών που ωφελούν τους έχοντες και κατέχοντες. Όπως τόνισε «αποτελεί διαρκές μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου από 7,25 δολάρια σε 9, κάτι που οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται, υποστηρίζοντας ότι θα ωθήσουν τις επιχειρήσεις σε απολύσεις.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εφαρμογή προγράμματος ύψους 50 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση σχεδίων επανοικοδόμησης υποδομών. Όμως και εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται, λέγοντας πως το πρόγραμμα «ένεση» ύψους 787 δισ. δολαρίων που καταρτίστηκε στην πρώτη του θητεία δεν πέτυχε να αναστρέψει αισθητά τα ποσοστά της ανεργίας.

«Η οικονομία μας προσθέτει δουλειές, όμως πάρα πολλοί δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση. Τα εταιρικά κέρδη εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά, όμως για πάνω από μία δεκαετία οι μισθοί και τα εισοδήματα παρέμειναν καθηλωμένα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Κλείνοντας το μάτι» στους Ρεπουμπλικάνους και τις ανησυχίες τους για εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών, ο Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε μείωση του κόστους υγειονομικής κάλυψης εντός δεκαετίας, όπως είχε προτείνει και μια διακομματική επιτροπή.

Όσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις, ο πρόεδρος Ομπάμα προανήγγειλε την επιστροφή 34.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, ενώ είπε πως μέχρι το επόμενο έτος ο πόλεμος αυτός θα έχει τελειώσει.

Στο θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι «προκλήσεις του είδους που είδαμε χθες βράδυ (12/2) τους απομονώνουν ακόμη περισσότερο, καθώς εμείς βρισκόμαστε δίπλα στους συμμάχους μας, ενισχύουμε την αντιπυραυλική μας άμυνα και ηγούμεθα στην ανάληψη σταθερής δράσης, απαντώντας σε αυτές τις απειλές».