Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα αποτελέσει σημαντικό «τεστ» για τη δημοκρατία στη χώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρές συγκρούσεις.
Ο πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, θεωρείται το μεγάλο φαβορί, καθώς δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, του δίνει το 68% των ψήφων.
Ο Σαρκισιάν έχει υποσχεθεί «ελεύθερες» εκλογές. «'Εχουμε ανάγκη τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όπως το οξυγόνο. Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές», δήλωσε.
Την προεδρία της χώρας διεκδικούν έξι ακόμα υποψήφιοι.
Το 2008, η εκλογική νίκη του Σαρκισιάν, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.
Το 2012, ο ΟΑΣΕ εκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Σαρκισιάν.
Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός εκ των υποψηφίων, του Παρουίρ Χαϊρικιάν, ο οποίος τραυματίσθηκε στον ώμο, στις 31 Ιανουαρίου. Ο Χαϊρικιάν είχε ζητήσει αναβολή των εκλογών, ωστόσο απέσυρε το αίτημά του αυτό την τελευταία στιγμή.